Sposób przygotowania

Wędzone żeberka zalać ok.0,7 l ciepłą wodą i ugotować na nich wywar, potem je wyjąć i poczekać aż ostygną. Do wywaru dodać połamane suszone grzyby, startą marchew i kawałek selera. Gotować a grzyby będą miękkie. Następnie wlać do wywaru ok. 0,5 l zakwasu na żur (najlepiej własnej roboty). Obrać żeberka i pokroić razem z wędzonym boczkiem w kostkę, a cebulę w piórka. Wszystko razem usmażyć i dodać do zupy. Dodać starty majeranek i doprawić do smaku przyprawą uniwersalną (ew. kostką rosołowa) i pieprzem.
Na koniec gotowania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zakryć pokrywką i odstawić na chwilę aż przejdzie aromatem czosnku.
Podawać z ugotowanym jajkiem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !