Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Kaszanka w cieście filo, odc. 17
Przygotuj:
- forma do tarty o średnicy 28 cm
- mały rondel
- patelnia
- pędzel
Kaszanka w cieście:
1. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plastry. Siekamy szczypior, obraną kaszankę kroimy w plastry. Jabłka kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze części.
2. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy, aż się zeszklą. Dodajemy kaszankę i całość mieszamy. Po kilku minutach smażenia doprawiamy do smaku majerankiem i wrzucamy szczypior. Łączymy wszystkie składniki i jeszcze chwilę podsmażamy.
3. Formę do tarty wykładamy trzema arkuszami ciasta filo, kładąc jeden na drugim. Brzegi powinny wystawać poza formę. Masło klarowane rozgrzewamy w rondelku. Gdy się rozpuści, za pomocą pędzelka smarujemy masłem wystające brzegi ciasta.
4. Kaszankę przekładamy do formy z ciastem. Układamy na niej warstwę jabłek i delikatnie zawijamy brzegi ciasta do środka, aby przykryć jabłka. Tak przygotowaną tartę smarujemy masłem klarowanym i przyprawiamy pieprzem ognistym Prymat.
5. Kaszankę w cieście wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy pół godziny w 180 stopniach Celsjusza.
Sałatka:
1. Cebulę kroimy w piórka, paprykę na małe kawałki, ogórki kwaszone w plastry. Składniki mieszamy w misce, dodajemy kapary wraz z marynatą oraz pokrojony szczypior. Całość zalewamy oliwą i mieszamy.
Sposób podania: ciasto z kaszanką kroimy na kawałki i układamy na talerzu. Podajemy z sałatką z ogórka kwaszonego w osobnej miseczce.