Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIV: Kaszanka w cieście filo, odc. 17

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(41)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Wypróbujcie przepis na kaszankę zapiekaną w cieście filo z sałatką z marynowanych i kiszonych warzyw. Polska kuchnia w niebanalnym wydaniu. 

Składniki:

Kaszanka w cieście

cebula biała 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
szczypior dymki 2/3 sztuki
kaszanka 1/2 kilograma
jabłka szara reneta 2 sztuki
olej rzepakowy 1 łyżka
ciasto filo 1 opakowanie
masło klarowane 1/2 szklanki
Majeranek suszony Prymat do smaku
Pieprz ognisty mielony Prymat do smaku

Sałatka

cebula czerwona 1/2 sztuki
papryka marynowana Smak 1 sztuka
ogórki kwaszone Smak 2 sztuki
kapary całe Smak 1 łyżka
marynata z kaparów SMAK 1 łyżeczka
szczypior dymki
oliwa 2 łyżki

Porada

Aby obrane i pokrojone jabłka nie ściemniały, możemy je przechować w chłodnej wodzie z plasterkami cytryny.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Kaszanka w cieście filo, odc. 17

Przygotuj:

- forma do tarty o średnicy 28 cm

- mały rondel

- patelnia

- pędzel

 

Kaszanka w cieście:

1. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plastry.  Siekamy szczypior, obraną kaszankę kroimy w plastry. Jabłka kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze części.

2. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy, aż się zeszklą. Dodajemy kaszankę i całość mieszamy. Po kilku minutach smażenia doprawiamy do smaku majerankiem i wrzucamy szczypior. Łączymy wszystkie składniki i jeszcze chwilę podsmażamy.

3. Formę do tarty wykładamy trzema arkuszami ciasta filo, kładąc jeden na drugim. Brzegi powinny wystawać poza formę. Masło klarowane rozgrzewamy w rondelku. Gdy się rozpuści, za pomocą pędzelka smarujemy masłem wystające brzegi ciasta.

4. Kaszankę przekładamy do formy z ciastem. Układamy na niej warstwę jabłek i delikatnie zawijamy brzegi ciasta do środka, aby przykryć jabłka. Tak przygotowaną tartę smarujemy masłem klarowanym i przyprawiamy pieprzem ognistym Prymat.

5. Kaszankę w cieście wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy pół godziny w 180 stopniach Celsjusza.

 

Sałatka:

1. Cebulę kroimy w piórka, paprykę na małe kawałki, ogórki kwaszone w plastry. Składniki mieszamy w misce, dodajemy kapary wraz z marynatą oraz pokrojony szczypior. Całość zalewamy oliwą i mieszamy.

 

Sposób podania: ciasto z kaszanką kroimy na kawałki i układamy na talerzu. Podajemy z sałatką z ogórka kwaszonego w osobnej miseczce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak