Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz Cielęcy wg Piotra Ogińskiego

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Gulasz cielęcy z marchewką i kremowym sosem! Zobaczcie jak Piotr Ogiński przygotowuje tradycyjne, polskie danie. Kuchnia polska jest pyszna, gotujcie polskie dania! :)

Składniki:

Główne składniki

udziec cielęcy 1/2 kilograma
masło klarowane 3 łyżki
czosnek 3 ząbki
cebula biała 2 sztuki
sól morska Prymat w młynku do smaku
marchewki 3 sztuki
liście laurowe 4 sztuki
por 1 (mała) sztuka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Ziele angielskie mielone Prymat 1/2 łyżeczki
bulion cielęcy 400 mililitrów
śmietanka 30% 200 mililitrów

Dodatki

ogórki konserwowe Smak
purée ziemniaczane

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz Cielęcy wg Piotra Ogińskiego

1. Udziec oczyść z błon i pokrój na kawałki wielkości około 2 cm, następnie podsmażaj na gorącym maśle klarowanym.

2. Kiedy mięso nabierze ładnego koloru dodaj: pokrojony czosnek, cebulę, marchewki, pora i dopraw: solą morską, majerankiem, liśćmi laurowymi oraz mielonym zielem angielskim.

3. Podsmażaj do momentu aż warzywa lekko zmiękną, a następnie zalej gulasz bulionem cielęcym i gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut lub do momentu aż mięso będzie miękkie.

4. Na samym końcu dodaj słodką śmietankę i gotuj jeszcze przez kilka minut aż sos lekko zgęstnieje.

5. Tak przygotowany gulasz podawaj z ziemniakami puree i ogórkami konserwowymi

Smacznego!

 

Jeśli uwielbiasz grecką kuchnię i potrawy z cielęciny, koniecznie zobacz jak zrobić

>> Pastitsadę <<

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak