Sposób przygotowania

Suchą ciecierzycę należy namoczyć przez noc w wodzie, a następnie ugotowaC w osolonej wodzie, aż będzie miękka. Ja korzystam z ciecierzycy ze słoika.

Przepłukałam ciecierzycę wodą, by pozbyć się zalewy, a następnie zmieliłam ją za pomocą blendera na gładką masę.
Do masy dodałam pastę sezamową tahini, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprze i dalej blendowałam do połączenia się składników.
Następnie wlałam sok z cytryny i cały czas mieszając dodawałam cienką strużką oliwę z oliwek.

Tak przygotowana pasta jest dosyć gęsta, można ją rozrzedzić, wykorzystując część zalewy ze słoika lub wodę, w któej gotowała się ciecierzyca. Ja jednak wolę podawać hummus jako pastę do smarowania, dlatego jej nie rozrzedzam.
Podaję z dowolnym pieczywe: bułeczkami, sucharami, pitą lub kawałkami bagietki.

Komentarze

  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    muszę kiedyś zrobić :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    krokodyl

    extra
  • 0
    dsc05018
    Opublikowano

    Pietruszka

    muszę wypróbować
  • 0
    original
    Opublikowano

    Łukasz15

    Ciekawe

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !