Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa kurkowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchewka 1 szt
pietruszka 1 szt
seler korzeniowy 1/3s szt.
ziemniaki 3 szt.
cebula 2 szt
kiełbasa wędzona 150 g
kurki 300 g
bulion mięsny 1-1,5 l
oliwa 2 łyżki
szczypiorek pęczek
Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
sól i pieprz
oregano

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa kurkowa

Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy liścia laurowego, ziele angielskie i gotujemy około 15 min.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Kurki oczyszczamy, myjemy, osuszamy i większe kroimy na pół a mniejsze pozostawiamy w całości. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na rozgrzanej oliwie. Podsmażoną kiełbasę przekładamy do wywaru. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę do zeszklenia. Następnie dodajemy kurki, przyprawiamy pieprzem, solą i smażymy do momentu odparowania wody z kurek oraz przyrumienienia ich. Kurki z cebulą przekładamy do wywaru, dodajemy łyżeczkę oregano i gotujemy około 30 min. aż warzywa będą miękkie. Przyprawiamy pieprzem i solą. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Na końcu do zupy dodajemy posiekany szczypiorek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KuchniaMagdaLeny 17.11.2016 00:28
Dziękuję !
pestka 15.11.2016 16:05
wygląda pysznie
Franciszek 15.11.2016 09:38
dobra zupa
Wacław 15.11.2016 09:18
bardzo smaczna zupa :-)
Krzysztof15 15.11.2016 09:02
pyszna zupka
Ewelina1991 15.11.2016 08:36
smaczna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak