Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Zupa ogórkowa z zacierkami, odc. 22
Przygotowujemy warzywa: łodygę selera drobno siekamy, połowę cebuli kroimy w kosteczkę, chili w plasterki, a czosnek siekamy. Pora kroimy w półplasterki, pietruszkę i marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło klarowane, a gdy się rozpuści dodajemy cebulę, pora, czosnek i chili. Całość mieszamy i smażymy, aż warzywa zeszklą się. Do reszty składników dodajemy pietruszkę, marchewkę i selera. Łączymy składniki i przyprawiamy je zielem angielskim. Wszystkie produkty przekładamy do gotującego się bulionu.
Na tarce na dużych oczkach ścieramy ogórki kwaszone ze skórą. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy masło na którym podsmażamy ogórki. Po minucie przerzucamy je do pozostałych składników w garnku. Całość mieszamy i dodajemy do zupy liście laurowe.
Robimy zacierki. Do miski wbijamy jajko, a następnie roztrzepujemy je za pomocą rózgi. Do naczynia dodajemy mąkę, całość doprawiamy solą ziołową i mieszamy. Masę wlewamy partiami do gotującej się zupy, po czym delikatnie mieszamy całość.
Sposób podania:
Wlewamy zupę do miski i dekorujemy ją koperkiem.
Uwaga:
Zupę można przyrządzić na rosole drobiowym lub wywarze warzywnym.