Przepis i sposób przygotowania na: Zalewajka z suszonymi grzybami
Zalewajka to tradycyjna zupa, która w zależności od regionu ma swoje odmiany. Jej główne składniki to ziemniaki i zakwas barszczu białego lub żuru. Często dodaje się do niej kiełbasę, boczek, grzyby, śmietanę lub zasmażkę. Ten przepis jest na zalewajkę z grzybami, które dodają zupie wyjątkowego smaku i aromatu.
Do przygotowania zalewajki z grzybami wykorzystuję gotowy barszcz biały w butelce.
1. Garść suszonych grzybów namoczyć w wodzie.
2. Ziemniaki kroję w kostkę, zalewam litrem wody, dodaję ziele angielskie, liść laurowy, oraz grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotuję około 25-30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
3. Następnie stopniowo dodaję barszcz (do uzyskania odpowiedniego smaku - uważać, żeby nie przesadzić, bo zupa będzie zbyt kwaśna).
4. Boczek i kiełbasę kroję w kostkę, cebulę siekam. Całość podsmażam (bez dodatku tłuszczu, ponieważ wytopi się on z boczku). Wszystko dodaję do zupy wraz z posiekanym czosnkiem oraz przyprawami. Chwilę gotuję.
5. Na koniec wlewam wcześniej zahartowaną śmietanę. W razie potrzeby doprawiam do smaku.