Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zalewajka z suszonymi grzybami

5.0
(35)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zalewajka z grzybami - pyszna, aromatyczna zupa. Do przygotowania tej zupy będziesz potrzebować suszonych grzybów leśnych, barszczu białego, ziemniaków i przypraw - majeranku, ziela angielskiego, liścia laurowego.

Składniki:

Podstawowe

ziemniaki 8 sztuk
grzyby suszone 1 garść
kiełbasa 1 (pętko) sztuka
boczek parzony 20dag dag
cebula 1 sztuka
barszcz biały 700 (butelka) mililitrów
czosnek 4 ząbki

Dodatkowo:

Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 4 sztuki
Sól morska z pieprzem Prymat w młynku do smaku
Majeranek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
śmietana 12% 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zalewajka z suszonymi grzybami

Zalewajka to tradycyjna zupa, która w zależności od regionu ma swoje odmiany. Jej główne składniki to ziemniaki i zakwas barszczu białego lub żuru. Często dodaje się do niej kiełbasę, boczek, grzyby, śmietanę lub zasmażkę. Ten przepis jest na zalewajkę z grzybami, które dodają zupie wyjątkowego smaku i aromatu.

Do przygotowania zalewajki z grzybami wykorzystuję gotowy barszcz biały w butelce.

1. Garść suszonych grzybów namoczyć w wodzie.

2. Ziemniaki kroję w kostkę, zalewam litrem wody, dodaję ziele angielskie, liść laurowy, oraz grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotuję około 25-30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

3. Następnie stopniowo dodaję barszcz (do uzyskania odpowiedniego smaku - uważać, żeby nie przesadzić, bo zupa będzie zbyt kwaśna).

4. Boczek i kiełbasę kroję w kostkę, cebulę siekam. Całość podsmażam (bez dodatku tłuszczu, ponieważ wytopi się on z boczku). Wszystko dodaję do zupy wraz z posiekanym czosnkiem oraz przyprawami. Chwilę gotuję.

5. Na koniec wlewam wcześniej zahartowaną śmietanę. W razie potrzeby doprawiam do smaku.

Zalewajka - królowa polskich zup. Zupa, która ma wiele odmian i wszystkie pyszne. Ważne w tej zupie są przyprawy, które ze względu na dość ubogie składniki, podbijają smak dania. Chodzi o majeranek, ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz czarny.

Jakie przyprawy dodawać do rosołu?

Jak ugotować dobry rosół?

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edita 09.05.2017 19:15
pyszna zupa
jejkuchnia 08.05.2017 14:43
Moje również. :)
Wacław 08.05.2017 09:42
pyszna zupa,moje smaki :-)
MagdalenaIC 07.05.2017 21:58
Pysznie :)
IKrakowianka 07.05.2017 21:20
bardzo smaczna :)
Mniam 07.05.2017 21:12
O rety, ale bym zjadła!
jagoda5913 07.05.2017 16:49
super zupka
jejkuchnia 07.05.2017 16:35
Ja też bardzo lubię. :) Dziękuję!
Konczi 07.05.2017 16:19
Uwielbiam zalewajkę, Twoja wygląda obłędnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak