Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Włoskie klopsiki z makaronem w pomidorowym sosie, DS XVII odc. 34

5.0
(287)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Włoskie klopsiki z makaronem, zanurzone w pomidorowym sosie to danie, które kochają wszyscy, zwłaszcza Ci najmłodsi domownicy. Jest proste w przygotowaniu i może okazać się idealną propozycją, jeśli nie macie pomysłu na obiad. Koniecznie sprawdźcie przepis. 

Składniki:

Składniki na około 50 sztuk małych klopsików:

makaron spaghetti 500 gramów
cielęcina mielona 250 gramów
mielona łopatka wieprzowa 250 gramów
mielona wołowina 250 gramów
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
żółtka duże 3 sztuki
bułka tarta razowa 1/2 szklanki
mleko 1/2 szklanki
Czosnek suszony Prymat 2 łyżeczki
pecorino 100 gramów

Sos:

cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
oliwa 2 łyżki
Oregano suszone Prymat 1 łyżeczka
passata pomidorowa 1 litr

Do smaku:

Sól himalajska Prymat w młynku do smaku
Pieprz w młynku Prymat do smaku

Do dekoracji:

natka pietruszki kilka gałązek

Porada

Pulpety z piekarnika to świetny sposób na lżejszą wersję obiadu. Mięso z piekarnika będzie miękkie i nie nasączy się tłuszczem jak podczas smażenia. Jeśli podajemy klopsiki dzieciom i chcemy przemycić więcej zieleniny w obiedzie, możemy do masy mięsnej dodać posiekaną natkę pietruszki.

Przepis i sposób przygotowania na: Włoskie klopsiki z makaronem w pomidorowym sosie, DS XVII odc. 34

Zastanawiacie się jak zrobić klopsiki w sosie pomidorowym? To banalnie proste! Koniecznie przeczytajcie cały opis przepisu i zaserwujcie najszybszy, najprostszy i najpyszniejszy obiad dla całej rodziny. Jeśli zastanawiacie się co na obiad dla dzieci - klopsiki w sosie pomidorowym powinny być idealnym rozwiązaniem.

W tym przepisie użyto trzech rodzajów mięsa: cielęciny, wieprzowiny i wołowiny, które w połączeniu sprawią że pulpeciki są sprężyste, puszyste i mają idealną konsystencję. Oczywiście jeśli nie macie 3 rodzajów mięsa - możecie wybrać jedno lub dwa. Pulpeciki również wyjdą. 

Jeśli przygotowujecie obiad z myślą o dzieciach i nie chcecie, aby pulpeciki w sosie pomidorowym były tłuste - warto upiec je w piekarniku, podobnie jak w przepisie. 

 

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek siekamy drobno. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i czosnek, wsypujemy oregano, mieszamy całość i podsmażamy, aż cebula delikatnie się zeszkli. Następnie wlewamy passatę pomidorową. Mieszamy i pozostawiamy garnek na małym ogniu przez 15 minut pod przykryciem. W czasie duszenia, co jakiś czas mieszamy sos, aby się nie przypalił.

3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza i przechodzimy do przygotowania klopsików.

4. W dużej misce łączymy wszystkie rodzaje mięsa. Wsypujemy bazylię, dodajemy żółtka. 

5. W małej misce łączymy bułkę tartą, mleko i czosnek suszony, a następnie przekładamy powstałą masę do mięsa. Ser pecorino trzemy na małych oczkach tarki i także dodajemy do mięsa. Solimy i pieprzymy masę na kotleciki. Ręką wyrabiamy składniki, aż się połączą, a następnie formujemy pulpeciki wielkości orzechów włoskich. Przed tą czynnością warto przygotować sobie małą miseczkę z wodą, w której będziemy mogli zwilżać dłonie. Dzięki temu, klopsiki nie będą kleić się do rąk podczas formowania.

6.Klopsiki układamy bezpośrednio na blasze do pieczenia. Ważne! Powinny być podobnej wielkości, dzięki temu upieką się w tym samym czasie. Pulpety pieczemy 20-35 minut, w zależności od wielkości kulek.

7. Siekamy pietruszkę.

8. Gotowe pulpety przekładamy do sosu. Dodajemy także ugotowany makaron. Mieszamy i podgrzewamy całość 2 minuty na małym ogniu.

Sposób podania:

Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym posypujemy natką pietruszki.

Spodobał Wam się przepis Doradcy Smaku - koniecznie sprawdźcie inne propozycje i gotujcie! 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aga 19.01.2023 20:57
Sosu pomidorowego nie doprawiamy do smaku?
Doradca Smaku 20.01.2023 09:59
Zależy od preferencji. Możesz lekko doprawić do smaku solą i/lub pieprzem :)
Kamila 10.01.2023 16:44
Super przepis, mój syn powiedział, że pycha :)
Ana 03.01.2023 17:12
Robiłam przepis wygląda apetycznie ale smakowo nie tak
Sara Italia 02.01.2023 20:17
Ja mieszkam w Itali i tam sie urodzilam. Nigdy nie widzialam takiego przepisu na wloskie klopsiki.
Doradca Smaku 03.01.2023 08:53
To autorski przepis Darii Ładochy, inspirowany włoską kuchnią np. polpette al sugo.
[email protected] 05.12.2022 23:29
czy pulpety można przygotoować dzień wcześniej?
Doradca Smaku 06.12.2022 08:10
Tak, można przygotować dzień wcześniej! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak