Przepis i sposób przygotowania na: Włoskie klopsiki z makaronem w pomidorowym sosie, DS XVII odc. 34
Zastanawiacie się jak zrobić klopsiki w sosie pomidorowym? To banalnie proste! Koniecznie przeczytajcie cały opis przepisu i zaserwujcie najszybszy, najprostszy i najpyszniejszy obiad dla całej rodziny. Jeśli zastanawiacie się co na obiad dla dzieci - klopsiki w sosie pomidorowym powinny być idealnym rozwiązaniem.
W tym przepisie użyto trzech rodzajów mięsa: cielęciny, wieprzowiny i wołowiny, które w połączeniu sprawią że pulpeciki są sprężyste, puszyste i mają idealną konsystencję. Oczywiście jeśli nie macie 3 rodzajów mięsa - możecie wybrać jedno lub dwa. Pulpeciki również wyjdą.
Jeśli przygotowujecie obiad z myślą o dzieciach i nie chcecie, aby pulpeciki w sosie pomidorowym były tłuste - warto upiec je w piekarniku, podobnie jak w przepisie.
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek siekamy drobno. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i czosnek, wsypujemy oregano, mieszamy całość i podsmażamy, aż cebula delikatnie się zeszkli. Następnie wlewamy passatę pomidorową. Mieszamy i pozostawiamy garnek na małym ogniu przez 15 minut pod przykryciem. W czasie duszenia, co jakiś czas mieszamy sos, aby się nie przypalił.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza i przechodzimy do przygotowania klopsików.
4. W dużej misce łączymy wszystkie rodzaje mięsa. Wsypujemy bazylię, dodajemy żółtka.
5. W małej misce łączymy bułkę tartą, mleko i czosnek suszony, a następnie przekładamy powstałą masę do mięsa. Ser pecorino trzemy na małych oczkach tarki i także dodajemy do mięsa. Solimy i pieprzymy masę na kotleciki. Ręką wyrabiamy składniki, aż się połączą, a następnie formujemy pulpeciki wielkości orzechów włoskich. Przed tą czynnością warto przygotować sobie małą miseczkę z wodą, w której będziemy mogli zwilżać dłonie. Dzięki temu, klopsiki nie będą kleić się do rąk podczas formowania.
6.Klopsiki układamy bezpośrednio na blasze do pieczenia. Ważne! Powinny być podobnej wielkości, dzięki temu upieką się w tym samym czasie. Pulpety pieczemy 20-35 minut, w zależności od wielkości kulek.
7. Siekamy pietruszkę.
8. Gotowe pulpety przekładamy do sosu. Dodajemy także ugotowany makaron. Mieszamy i podgrzewamy całość 2 minuty na małym ogniu.
Sposób podania:
Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym posypujemy natką pietruszki.