Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wege gulasz z boczniaków, DS XVIII odc. 31

5.0
(55)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Wegetariański gulasz z boczniaków, grzybów leśnych oraz suszonych śliwek. Podajemy go z chrupiącymi grzaneczkami, posypany natką pietruszki.

Składniki:

boczniaki 750 gramów
cebula 2 sztuki
białe wino wytrawne 1 szklanka
grzyby suszone 1 garść
wywar 500 mililitrów
śliwki suszone 8 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
Sól warzona alpejska jodowana drobnoziarnista do smaku
Ziele angielskie całe Prymat 4 sztuki
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
pomidory 2 sztuki
papryka czerwona 1 sztuka
olej 1 łyżka
natka pietruszki 1 pęczek
chleb czerstwy 1 garść

Porada

Zużyj czerstwe pieczywo do zrobienia mini grzaneczek. Takie grzanki wykorzystasz do zup kremów, gulaszy czy sałatek.

Przepis i sposób przygotowania na: Wege gulasz z boczniaków, DS XVIII odc. 31

Tradycyjny gulasz to danie mięsne, jednogarnkowe, które wymaga długiego gotowania. Ten przepis na wege gulasz jest szybki w przygotowaniu, niezwykle aromatyczny i pyszny. Na liście składników są boczniaki, grzyby leśne, papryka, pomidory oraz śliwki suszone.

Przepis na wege gulsz krok po kroku:

1

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Do rozgrzanego garnka wlewamy olej i wrzucamy cebulę. Przyprawiamy papryką wędzoną Prymat. Boczniaki kroimy w paski.

Pokrojone boczniaki wrzucamy do garnka i dodajemy sól alpejską warzoną jodowaną drobnoziarnistą Prymat. Następnie dorzucamy grzyby suszone. Całość zalewamy wywarem i winem. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe Prymat. Wszystko dusimy ok 10 minut. Pomidory i czerwoną paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Mieszamy i dusimy kolejne 10 minut. Pietruszkę siekamy i wsypujemy do gulaszu.

2

Czerstwe pieczywo kroimy na mniejsze kawałki i wykładamy na blachę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, funkcja pieczenia góra dół i pieczemy aż grzanki się zarumienią.

3

Gotowy gulasz podajemy z grzankami.

Gulasz wegetariański - z czego można zrobić?

Wege gulasz można zrobić z:

  1. warzyw korzeniowych - marchewki, selera, pietruszki. 

  2. ciecierzycy - która jest świetnym źródłem białka, ma orzechowy smak. Można użyć produktu z puszki.

  3. bakłażana, cukinii, papryki.

Wegetariański gulasz można podawać z ryżem, kaszą, ziemniakami lub chlebem, a także z dodatkiem świeżych ziół lub kwaśnej śmietany, która złagodzi trochę pikantny smak potrawy.

Gulasz wegetariański można zalać passatą pomidorową, wywarem z warzyw lub mlekiem kokosowym.

Aby wege gulasz zyskał głębszy, lekko wędzony smak, użyj papryki wędzonej i wędzonych śliwek. 

Tu znajdziesz inne przepisy na dania wegetariańskie

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malllwiina 31.07.2023 10:27
Bardzo fajna alternatywa dla tradycyjnego gulaszu. Dodam, że uwielbiam boczniaki.
Doradca Smaku 01.08.2023 06:37
To koniecznie musisz zerknąć tutaj: https://www.doradcasmaku.pl/przepisy-polecane-boczniaki Znajdziesz tam wiele ciekawych i sprawdzonych przepisów z boczniakami :) Pozdrawiam, DS.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak