Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mushroom steak pie wg Piotra Ogińskiego

5.0
(18)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Uwielbiacie dania pełne aromatu, których smak zostaje z Wami na dłużej? Jeśli tak - koniecznie przygotujcie Mushroom steak pie, czyli grzybową zapiekankę, zapiekaną pod kruchym ciastem według przepisu Piotra Ogińskiego. 

Składniki:

Steak pie:

cebula 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
marchew 1 sztuka
pieczeń wołowa 250 g
boczniaki 100 g
olej
grzyby suszone 5 g
sól morska Prymat w młynku do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
Ziele angielskie mielone Prymat 1/2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 4-5 sztuki
koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
woda 1,5 litra
por 1/2 sztuki

Ciasto:

masło 200 g
mąka 200 g
woda 30-40 ml
sól morska Prymat w młynku
jajko do posmarowania ciasta

Porada

Zamiast wody, możecie użyć bulionu.

Przepis i sposób przygotowania na: Mushroom steak pie wg Piotra Ogińskiego

1. Na patelnie którą później możemy włożyć do piekarnika wlewamy olej i podsmażamy cebulę, czosnek, marchew, pieczarki oraz boczniaki do momentu aż będą ładnie brązowe.

2. Następnie pieczeń kroimy w dużą kostkę i dodajemy do naszych warzyw wraz z suszonymi grzybami i dalej podsmażamy, aż mięso nabierze lekko brązowego koloru. Całość doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem oraz liściem laurowym, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pora, całość zalewamy wodą i dusimy do momentu aż mięso będzie miękkie (tutaj wszystko zależy od naszej pieczeni).

3. Kiedy mięso się dusi w misce łączy ze sobą mąkę wraz z masłem i solą do momentu, aż masło będzie sypkie, po czym dodajemy wody i ponownie mieszamy, tak żeby uzyskać konsystencje jednolitego, lekko luźnego ciasta. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki na 20 minut żeby stężało.

4. Kiedy mięso jest miękkie, a ciasto stężeje, rozwałkowujemy je na grubość ok 0,5 cm, po czym odmierzamy średnice naszej patelni i wykrawamy z niego okrąg, który kładziemy na naszej zapiekance, pamiętając o tym by je wcześniej ponakłuwać.

5. Z pozostałości ciasta układamy wzorek, następnie całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut, lub do momentu aż ciasto będzie złociste.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak