Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wegetariańska zapiekanka ziemniaczana

5.0
(44)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Szukasz pomysłu na obiad? Sięgnij po przepis na zapiekankę ziemniaczaną, którą przygotujesz w wersji wegetariańskiej, lub mięsnej. W przypadku tej drugiej, konieczne będzie wzbogacenie jej dodatkiem boczku lub kurczaka. Smacznego!

Składniki:

Składniki na zapiekankę ziemniaczaną wege:

ziemniaki 1 kg
pieczarki 500 g
śmietana kremowa 30% 500 ml
Pomidory suszone paski z ziołami 300 g
olej z suszonych pomidorów 1 łyżeczka
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
świeża natka pietruszki 1 pęczek
olej słonecznikowy 2 łyżki
masło 1 łyżka
ser grana padano 80 g

Dekoracja:

pomidorki koktajlowe 6 sztuk
natka pietruszki
olej z suszonych pomidorów kilka kropli

Przepis i sposób przygotowania na: Wegetariańska zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana wege - z ziemniaków gotowanych z przyprawami w śmietance, suszonych pomidorów i pieczarek. Gotowanie ziemniaczków w śmietanie dodaje im kremowości i smaku. Zapiekankę pieczemy około godziny i podajemy z pomidorkami koktajlowymi i sałatą. 

KROK 1: SMAŻYMY WARZYWA

1. Pieczarki pokrojone i czosnek smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Dodajemy odrobinę masła, sól oraz pieprz i smażymy do odparowania wody.

2. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i delikatnie blanszujemy składniki. Dodajemy olej po suszonych pomidorach i rozmaryn. Całość smażymy chwilę, aż smaki się połączą.

KROK 2: GOTUJEMY ZIEMNIAKI Z DODATKAMI

1. Śmietankę łączymy w dużym garnku z ziemniakami pokrojonymi w plasterki o grubości do 0,5 cm. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, suszone pomidory pokrojone w paski i przesmażone pieczarki i PRZYPRAWE DO ZIEMNIAKÓW I FRYTEK PRYMAT.

2. Dokładnie mieszamy składniki, zagotowujemy masę i gotujemy, aż zgęstnieje. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy, aż ziemniaki będą jeszcze lekko twarde.

KROK 3: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

1. Stałe składniki masy (bez nadmiaru płynu) przekładamy za pomocą łyżki cedzakowej do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i oprószonego mąką. Delikatnie uklepujemy każdą warstwę.

2. Zapiekankę posypujemy z wierzchu serem startym na tarce o drobnych oczkach i pieczemy ok. 45–60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.

KROK 4: PODAJEMY ZAPIEKANKĘ

1. Połówki pomidorków koktajlowych łączymy z natką pietruszki i polewamy olejem po suszonych pomidorach. Mieszamy. Tak przygotowaną sałatką dekorujemy wierzch zapiekanki.

Do tej wegetariańskiej zapiekanki ziemniaczanej możecie również dodać składniki mięsne np. boczek lub kurczaka. 

Jeśli szukacie innych przepisów na dania bez mięsa sprawdźcie nasze sprawdzone pomysły na  DANIA WEGETARIAŃSKIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak