Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z boczniaków wg Piotra Ogińskiego

5.0
(31)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Placki ziemniaczane to jedno z dań najbardziej lubianych przez Polaków. Najczęściej zajadamy je z cukrem, kwaśną śmietaną lub gulaszem mięsnym, ale koniecznie spróbujcie przygotować je z gulaszem z boczniaków. Z pewnością nie pożałujecie!

Składniki:

Gulasz:

cebula pokrojona w kostkę 1 sztuka
olej 2 łyżki
sól morska Prymat w młynku do smaku
Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat 2 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
bulion warzywny 250 ml
śmietanka 30% 250 ml
passata pomidorowa 250 ml
cebula pokrojona w piórka 1 sztuka
konserwowe ogóreczki z chili Smak 10 sztuk
boczniaki 250 gramów

Placki ziemniaczane:

ziemniaki średnie 5 sztuk
jajko 1 sztuka
sól morska Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Dodatki:

kwaśna śmietana 18%
pietruszka zielona
Estragon suszony Prymat

Porada

Przy użyciu ziemniaków mniej skrobiowych (BC) dodanie 1-2 łyżeczek skrobi ziemniaczanej może być konieczne, po to by uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta. Pamiętajcie również, że ziemniaki przed smażeniem powinny mieć temperaturę pokojową - inaczej mogą nam się spalić.

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z boczniaków wg Piotra Ogińskiego

Przygotowanie:

1. Na zimną patelnię wlewamy olej, dodajemy cebulę, którą solimy i podsmażamy na wolnym ogniu przez ok 15-20 minut, aż cebula będzie brązowa. Do skarmelizowanej cebuli dodajemy czosnek, przyprawę do gulaszu, ostrą paprykę oraz odrobinę oleju.

2. Kiedy przyprawy zaczną się smażyć dodajemy bulion i redukujemy go o połowę, następnie dodajemy passatę pomidorową oraz śmietankę i całość ponownie redukujemy o połowę.

3. Kiedy sos się zredukuję przecedzamy go przez sitko i ponownie wlewamy na patelnię. Boczniaki drzemy na mniejsze kawałki i podsmażamy na oleju wraz z solą do momentu, aż będą lekko brązowe.

4. Podsmażone boczniaki przekładamy do sosu, dodajemy ogórki konserwowe oraz cebulę i całość dusimy ok 5-7 minut na małym ogniu.

5. Kiedy gulasz się dusi przechodzimy do smażenia placków ziemniaczanych, ziemniaki trzemy na grubych oczkach, solimy i odstawiamy na sitko, po ok 2-3 minutach dokładnie je ściskamy, tak by pozbyć się nadmiaru wody. Wodę z ziemniaków odstawimy na 1 minutę, po czym wodę wylewamy a do skrobi która osadziła się na dnie przekładamy ziemniaki.

6. Dodajemy 1 jajko, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę smażymy na rozgrzanym oleju przez ok 2 minuty z każdej strony.

7. Kiedy placki są usmażone przechodzimy do wykładania gulaszu, na talerz wykładamy 3-4 placki ziemniaczane, lekko solimy, obok wylewamy gulasz na który kruszymy suszony estragon, danie dekorujemy kwaśną śmietaną oraz pietruszką.

Smacznego!

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak