Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z soczewicy wg Piotra Ogińskiego

5.0
(24)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepyszny, rozgrzewający gulasz z czerwonej soczewicy wg Piotra Ogińskiego to pomysł na jednogarnkowy, sezonowy obiad dla całej rodziny. Pełen warzyw i aromatycznych przypraw z pewnością na stałe zagości w Waszej kuchni. 

Składniki:

oliwa do smażenia
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
papryka czerwona 1/2 sztuki
marchew 1 sztuka
tymianek świeży kilka gałązki
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
bulion warzywny 1 litr
dynia piżmowa 1/2 sztuki
passata pomidorowa 150 mililitrów
soczewica czerwona 100 gramów
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka
cukier 2 łyżeczki
masło 50 gramów
sól morska Prymat w młynku do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
liście szpinaku 2 garście

Bulion warzywny:

marchewka 2 sztuki
seler 0,5 sztuki
korzeń pietruszki 2 sztuki
kapusta 2-3 liście
por 1 sztuka
cebula 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat 2-3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z soczewicy wg Piotra Ogińskiego

1. W żeliwnym naczyniu rozgrzewamy oliwę na której podsmażamy czosnek, cebulę, paprykę oraz marchewkę, przez ok 4 minuty.

2. Do podsmażonych warzyw dodajemy tymianek oraz paprykę wędzoną, którą lekko prażymy na patelni, po czym całość zalewamy bulionem*.

3. Dodajemy dynię pokrojoną w dużą kostkę i dusimy pod przykryciem przez 10-15 minut. Po tym czasie do gulaszu dodajemy passatę oraz soczewicę.

4. Doprawiamy kminem rzymskim i gotujemy pod przykryciem kolejne 15-25 minut (do momentu aż soczewica będzie ugotowana).

5. Gotowy gulasz doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy masło, delikatnie mieszamy, tak by masło ,,wbiło się'' do gulaszu, po czym dodajemy szpinak i ponownie mieszamy, tak by szpinak nam lekko opadł, może to potrwać ok 2 minuty. 

6. Gotowe danie wykładamy, lekko pieprzymy, polewamy oliwą i podajemy.

Smacznego!

A jeżeli uwielbiacie potrawy z czerwonej soczewicy koniecznie sprawdźcie

PRZEPIS NA ZUPĘ Z SOCZEWICY

 

*Wszystkie składniki na bulion obrać i pokroić, a następnie przełożyć do garnka. Dodać ziele oraz liścia laurowego. Zalać 1,5 l wody i gotować na małym ogniu przez godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak