Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serniczki na zimno z truskawkami, DS XVII odc. 12

5.0
(96)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Truskawkowe serniczki na zimno to prawdziwy rarytas! Deser składa się z 3 warstw: migdałowo-ciasteczkowego spodu, masy serowej z truskawkową galaretką oraz owoców: malin, truskawek i borówek. Pyszności! 

Składniki:

Składniki

galaretka truskawkowa bez cukru 1 opakowanie
woda 100 mililitrów
ciastka owsiane 100 gramów
migdały 100 gramów
Wanilia laska 1 sztuka
serek homogenizowany waniliowy 400 gramów
Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat 15 gramów
Żurawina klasyczna Smak 1 słoik
truskawki 4 sztuki
maliny 12 sztuk
borówki 1 garść
masło 50 gramów

Do podania

orzechy laskowe 1 garść
porzeczki czerwone 1 garść

Porada

Deser warto przygotowywać w szklanych naczyniach. Jest nie tylko smaczny, ale też bardzo atrakcyjny wizualnie – ma kolorowe warstwy. Poza sezonem na maliny, truskawki i porzeczki możemy użyć owoców mrożonych, albo egzotycznych, np. marakui.

Przepis i sposób przygotowania na: Serniczki na zimno z truskawkami, DS XVII odc. 12

Serniczki na zimno z truskawkami są niewielkich rozmiarów, ale oczarują każdego magią owocowych smaków.

Każdy z nich podzielony jest na 3 przepyszne warstwy:

  1. Kruchy, maślany spód z ciasteczkami, migdałami i wanilią
  2. Żurawinę i masę serowo-truskawkową
  3. Truskawki, maliny, borówki lub inne owoce, którym nadziejemy serową masę. 

To nie koniec! Na gotowe serniczki warto dołożyć jeszcze porzeczki i pokruszone orzechy laskowe. 

Zobacz przepis, jak krok po kroku przygotować ten pyszny deser

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od galaretki. W rondelku zagotowujemy wodę. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej, ale nie wrzącej wodzie i pozostawiamy do ostygnięcia. 

2. Gdy galaretka stygnie, przygotowujemy spód do serniczków.

Ciastka owsiane i migdały rozdrabniamy za pomocą blendera lub tłuczkiem do mięsa. Masło roztapiamy w rondelku. Do miski wsypujemy rozdrobnione ciastka i migdały. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i końcówką noża delikatnie wykrawamy ziarna. Dodajemy je do miski i mieszamy z suchymi składnikami. Na koniec wlewamy roztopione masło i dokładnie mieszamy całość.

Przygotowany w ten sposób spód przekładamy do naczyń, w których będziemy serwować serniczki i dobrze ugniatamy. Spody chowamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

3. Do miski wlewamy serek homogenizowany. Wsypujemy cukier ze skórką cytryny, wlewamy ostudzoną galaretkę i mieszamy całość.

4. Na spody do serniczków wykładamy warstwę żurawiny, wylewamy masę serową i układamy na niej owoce wg uznania. Tak przygotowane serniczki chowamy do lodówki, aż masa stężeje (do 4 godzin). 

5. Rozdrabniamy orzechy laskowe.

Sposób podania:

Serniczki na zimno z truskawkami dekorujemy porzeczkami i orzechami laskowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pytanie 14.12.2022 12:34
W przepisie nie podano ile masła należy użyć. Czy ktoś może podpowiedzieć?
Doradca Smaku 15.12.2022 13:00
o, racja! Już ta informacja została dodana do składników, potrzeba 50 gramów masła :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak