Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik baskijski z sosem czekoladowym, DS XX odc. 4

3.0
(0)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Sernik baskijski to ciasto, które ostatnimi czasy zyskuje na popularności. Jest doceniany nie tylko za za swój wyjątkowy smak, lekką słoność i konsystencję, ale również łatwość i szybkość przygotowania. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! 

Składniki:

Składniki:

twaróg tłusty 900 g
cukier 285 g
Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat 3 łyżeczki
jajka duże 5 sztuk
żółtka duże 2 sztuki
śmietana 18% 160 g
serek waniliowy 150 g
ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
sól szczypta
mąka 2 łyżki

Sos czekoladowy:

gorzka czekolada 150 g
masło 25 g
śmietanka 30% 125 ml
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
Kardamon mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik baskijski z sosem czekoladowym, DS XX odc. 4

Sernik baskijski to deser będący harmonią smaków. Twaróg w połączeniu z cukrem z dodatkiem wanilii, śmietaną i szczyptą soli, tworzy ciasto, które pokochają wszyscy i z pewnością nie obejdzie się bez dokładki. Najważniejsze w tym przepisie na sernik baskijski jest właściwe połączenie składników i wcześniejsze, dokładne zmielenie sera, tak by konsystencja sernika była bardzo kremowa. Każdy kęs tego ciasta to uczta dla podniebienia, a w połączeniu z sosem czekoladowym tworzy idealną kompozycję!

Jak przygotować sernik baskijski z sosem czekoladowym?

1

Do miski wkładamy twaróg tłusty i rozdrabniamy widelcem. Wsypujemy cukier oraz cukier ze skórką cytryny Prymat. Całe jajka wybijamy do oddzielnej miski. Oddzielamy żółtka od białek – wykorzystujemy tylko żółtka. Za pomocą miksera ubijamy masę dodając pojedynczo jajka i żółtka. Dolewamy śmietankę i ekstrakt waniliowy i mieszamy na pomocą łyżki. Do serowej masy dodajemy serek waniliowy. Przyprawiamy szczyptą soli , a następnie powoli wsypujemy mąkę, cały czas mieszając. Masę serową przelewamy do formy. Na wierzchu posypujemy cukrem. Wkładamy do piekarnika funkcja góra dół, temperatura 200 stopni, czas pieczenia 50 min.

Po upieczeniu wyciągamy sernik i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.

2

Do garnka wrzucamy czekoladę, wlewamy śmietankę i przyprawiamy Kardamonem Prymat. Dokładamy masło i wsypujemy Cukier z wanilią Prymat. Mieszamy i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia.

3

Sernik podajemy udekorowany polewą z czekolady. 

Jeśli zastanawiacie się nad upieczeniem deseru do kawy, sernik baskijski sprawdzi się tutaj idealnie. Kawałek tego wyjątkowego sernika, zaspokoi Waszą chęć na zjedzenie czegoś słodkiego i pysznego zarazem. W duecie z ulubioną kawą może okazać się podróżą do kulinarnej krainy przyjemności. Sprawdźcie sami! 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Arek. 2 tygodnie temu
To są wspaniale dzieła, że oglądając je ślinka leci.
Kuligo 08.03.2024 15:52
To nie jest sernik baskijski, na pewno nie z tymi grudami z tawrogu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak