Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekkie ciasto z kruszonką, DS XX odc. 14

3.0
(0)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Lekkie ciasto z kruszonką to przepis, który pokochacie zwłaszcza, że wszystkie składniki na nie wystarczy wymieszać ze sobą i przełożyć do formy. Czy to nie brzmi jak przepis na ciasto idealne? 

Składniki:

Składniki:

masło 60 g
cukier 150 g
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
jajka duże 2 sztuki
maślanka 150 ml
serek waniliowy 150 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Sól warzona alpejska jodowana drobnoziarnista szczypta
mąka 230 g
Żurawina klasyczna Smak 1 słoik
płatki migdałowe 50 g

Kruszonka:

mąka pszenna 130 g
mąka migdałowa 20 g
cukier 100 g
masło 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Lekkie ciasto z kruszonką, DS XX odc. 14

Najprostsze przepisy to pyszne efekty końcowe! Jeśli właśnie takie lubicie najbardziej - koniecznie obejrzyjcie odcinek Doradcy Smaku, w którym prowadzący przygotował banalnie proste ciasto maślankowe z kruszonką, które idealnie sprawdzi się na niespodziewane przyjście gości lub gdy najdzie Was ochota zjedzenia czegoś wyjątkowo pysznego i słodkiego.

Lekkie ciasto na maślance z kruszonką

1

Przygotowanie kruszonki: do miski wkładamy masło, wsypujemy cukier i mąkę migdałową. Ugniatamy palcami. Stopniowo dodajemy mąkę pszenną. Ugniatamy palcami do powstania kruszonki.

2

Do dużej miski wkładamy masło, cukier i Cukier z wanilią Prymat. Następnie wbijamy jajka i łączymy składanki za pomocą miksera. Wlewamy maślankę, miksujemy do połączenia się składników. Ciągle ubijamy i powoli dosypujemy mąkę. Dodajemy serek waniliowy oraz proszek do pieczenia, szczyptę Soli warzonej alpejskiej drobnoziarnistej Prymat i mieszamy mikserem. Masę przelewamy do formy i na wierzchu posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika, funkcja pieczenia termoobieg, temperatura 180 stopni, czas pieczenia 40-50 minut.

3

Na suchej patelni prażymy płatki migdałów. Gotowe ciasto dekorujemy płatkami migdałów i podajemy z Żurawina Smak.

I jak, spodobał Wam się przepis na ten prosty i szybki deser? Jeśli tak, to koniecznie zostawcie 5 gwiazdek i obejrzyjcie inne przepisy z najnowszego sezonu Doradcy Smaku. Z pewnością znajdziecie coś dla siebie! -> LINK 

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goguś 7 dni temu
Niestety, klapa. Zrobione dokładnie wg przepisu, wyrosło ładnie, a potem kakła nie do jedzenia. Musiałam się wstydzić przed wielkanocnymi gośćmi (uratowała mnie mama ze swoim mazurkiem z masą kajmakową i migdałami). Bleeee.
Edyta 5 tygodni temu
Do tego ciasta trzeba aż jedna łyżkę proszku do pieczenia? Czy nastąpiła pomyłka i powinno być jedna łyżeczka?
Doradca Smaku 5 tygodni temu
Dziękuję za komentarz! Wkradł się błąd, który już został naprawiony - 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
w mojej kuchni 26.03.2024 21:23
Apetyczne ciasto, wypróbuję..
Doradca Smaku 27.03.2024 06:20
Koniecznie daj znać jak smakowało :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak