Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z pesto makadamia

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bazylia świeża 2 szklanki listków
ser owczy 40 g (wędzonego sera Jadel)
orzechy 40 g (makadamia bez łupin)
czosnek 2 ząbki
oliwa 0,5 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
ryż 200 g

Porada

** Pesta nigdy nie podgrzewamy, gdyż może nabrać gorzkiego smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z pesto makadamia

1. Ser Jadel ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Umyte i osuszone listki bazyliowe siekamy i przekładamy do naczynia. Dodajemy starty ser, przepołowione 2 ząbki czosnku oraz prażone, ale nie solone orzechy makadamia* oraz odrobinę oliwy z oliwek.

* Jeśli kupiliśmy orzechy nieprażone, przed przygotowaniem pesto musimy je delikatnie uprażyć i ostudzić. Pamiętajmy, aby użyć orzechów jak najbardziej naturalnych - nie solonych i nie oblanych tanim olejem palmowym.

2. Następnie zawartość naczynia miksujemy przez chwilę za pomocą blendera, doprowadzając do odpowiedniego rozdrobnienia, ale nie do wytworzenia jednolitej papki. Następnie dodajemy pozostałą część oliwy z oliwek i jeszcze raz przez chwilę miksujemy.
Całość doprawiamy solą oraz pieprzem - białym i czarnym.

Ryż gotujemy al - dente, odcedzamy i mieszamy z przygotowanym pesto**.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 02.06.2015 22:45
wygląda bardzo smacznie i ten kolorek:):)
Kejti 26.09.2014 14:11
Robię podobny i jest pyszny :-)
Monika-twin 25.09.2014 18:19
Fajna pasta.
gibli 25.09.2014 18:17
piękny kolor)
DorotaZ 25.09.2014 17:02
Rewelacyjny kolor:)
Róża1 25.09.2014 15:17
wygląda rewelacyjnie !!!!!!
Czyki 25.09.2014 14:33
Wygląda niezwykle smacznie :)
gosia561 25.09.2014 13:11
bardzo ciekawy kolor
Anna169Hosz 25.09.2014 10:23
Bardzo ciekawe danie - zapisuje do spróbowania.
Grazyna0211 25.09.2014 09:59
to danie musi być pyszne bo z dodatkiem orzechów które uwielbiam
Christopher 25.09.2014 09:53
Ładne,smaczne danie.
Mniam 25.09.2014 09:41
Taki ryż musi być pyszny, a do tego ten fantastyczny zielony kolorek-super!
Maria 70 25.09.2014 09:32
Z takich orzechów na pewno jest pyszne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak