Przepis i sposób przygotowania na: Pałki z kurczaka grillowane w miodzie i przyprawach
W tym przepisie na pałki z kurczaka z grilla, wyśmienity, soczysty smak mięsa osiągniesz dzięki wyjątkowej marynacie z miodu, sosu sojowego, octu winnego, musztardy z whisky Prymat, cukru oraz aromatycznych przypraw: rozmarynu i startego imbiru.
Aby mięso kurczaka dobrze przesiąkło marynatą najlepiej przygotuj je dzień wcześniej i zostaw w lodówce.
Przygotowanie marynaty:
1. Połącz ze sobą wszystkie składniki marynaty.
2. Mieszaj je do momentu, aż cały cukier się rozpuści.
Przygotowanie kurczaka:
1. Pałki z kurczaka natnij po obu stronach.
2. Mięso włóż do szklanego lub plastikowego naczynia i posmaruj marynatą.
3. Przykryj naczynie i odstaw do lodówki na min. 4h.
Grillowanie:
1. Pałki piecz na naoliwionym ruszcie - po 15 minut z każdej strony, do momentu aż skórka będzie rumiana i chrupiąca, a sok wyciekający z mięsa przezroczysty.
2. W trakcie pieczenia smaruj je marynatą, którą wcześniej zagotuj.