Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Opieńki w klasycznej marynacie

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

grzyby leśne OPIEŃKI
ocet 10 % 300 ml
woda 1,2 litra
cukier 1/4 szkl.
sól do smaku
Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
Gorczyca biała cała Prymat
Gorczyca biała cała Prymat czarna
cebula
czosnek ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Opieńki w klasycznej marynacie

Opieńki oczyścić, odciąć większość nóżki (pozostawiony kawałeczek dla względów estetycznych), obgotować kilka minut i odlać. Przepłukać zimną wodą i dokładnie odsączyć na sicie.

W międzyczasie pokroić w piórka lub półplasterki cebulę. Zagotować wodę z octem, solą i cukrem - dodać przyprawy, cebulę i lekko zgniecione ząbki czosnku. Nakryć garnek i gotować kilka minut.

Do gorącej marynaty włożyć grzybki, krótko zagotować i napełnić słoiki - zakręcić szczelnymi pokrywkami i odstawić dnem do góry. Nakryć grubym ręcznikiem i pozostawić do ostygnięcia.

Nie trzeba pasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak