Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki z lemon curd i włoską bezą

4.0
(8)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Babeczki z lemon curd to połączenie delikatnego ciasta muffinkowego z intensywnym smakiem cytrynowego kremu. A na wierzchu pyszna beza włoska. Chcesz przygotować ten deser? Zapraszam do przepisu!

Składniki:

Przepis na babeczki z lemon curd:

mąka pszenna 1,5 szklanki
cukier 3/4 szklanki
sól 1 szczypta
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
olej 0,30 szklanki
jogurt naturalny 200 ml
mleko 0,3 szklanki
płatki migdałowe 3 łyżki
skórka cytrynowa 2 łyżki

Lemon curd:

cukier brązowy 175 gramów
sok z cytryny 3/4 szklanki
żółtko jajek 2 sztuki
masło 110 gramów

Włoska beza:

białko 2 sztuki
cukier 100 gramów
woda 30 ml

Porada

Dla dekoracji bezę można lekko "opalić" przy pomocy palnika lub grilla w piekarniku.

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki z lemon curd i włoską bezą

Babeczki z lemon curd to prawdziwa uczta dla wszystkich wielbicieli słodkości. Tak przygotowana babeczki możesz podać jako deser po uroczystym obiedzie lub do kawy, herbaty w trakcie spotkania z przyjaciółmi. Ten deser Was urzeknie smakiem i chętnie będziecie do niego wracać. Możecie eksperymentować - zamiast bezy włoskiej, babeczki z lemon curd posypać kruszonką lub migdałami.

W pierwszej kolejności należy przygotować lemon curd.
W misce nad kąpielą wodną umieścić masło, cukier i sok z cytryny.
Gdy masło zacznie się roztapiać roztrzepać całość rózgą, aż masa stanie się jednolita.
Dodać żółtka i energicznie je ubijać około 10 minut, aż masa zacznie gęstnieć.
Przelać do słoika i schłodzić w lodówce.

Muffiny.
Przygotować dwie miski.
W jednej wymieszać suche składniki, a w drugiej mokre.
Przyszedł czas na połączenie składników z obu misek.
Mokre wlać do suchego i wymieszać.
Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste można dodać więcej mleka.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami, i do każdej nakładamy ciasta do 3/4 wysokości.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 170 stopni około 20 minut.

Beza.
W rondelku zagotować wodę z cukrem.
Podgrzewać, aż syrop osiągnie temperaturę 125-135 stopni (zaczyna się wtedy charakterystycznie pienić).
Białka wlać do miski i ubić mikserem na niezbyt sztywną pianę.
Mikser nastawić na średnie obroty i, stopniowo wlewając gorący syrop, ubijać, aż masa ostygnie.

W muffinach po przestudzeniu, ostrym nożykiem wykroić dość głębokie otwory, które wypełnić lemon curd.

Na wierzchu, przy pomocy rękawa cukierniczego zrobić "obłoczek" z bezy.

Babeczki z daktylami, babeczki z gruszkami czy babeczki z jabłkami i kruszonką. Który przepis wypróbujesz jako kolejny?

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 16.07.2014 15:41
wyśmienity deser :)
migotka28 14.07.2014 21:50
przepiękna muffinka
Christopher 14.07.2014 18:28
Bardzo ładne.
Maria 70 14.07.2014 17:24
Muszę wypróbować tę metodę na włoską bezę.Muffiny cudne.
jasiek 14.07.2014 13:52
pysznie to wygląda
Grazyna0211 14.07.2014 13:18
świetny deser
kloruś 14.07.2014 13:01
śliczna i na pewno pyszna :)
IwonaDD 14.07.2014 12:40
pyszne muffiny
Agata3 14.07.2014 12:35
fantastyczne muffinki, do wypróbowania :)
Olga_SK 14.07.2014 12:29
Wygląda mega smakowicie! :D
as28 14.07.2014 12:15
muffiny cudne
Mniam 14.07.2014 11:40
Jakie to musi być pyszne!
brioszka 14.07.2014 10:24
śliczna muffinka! :)
Malinka 14.07.2014 09:20
Wygląda przecudnie, a smak pewnie wyjątkowy :)
Kulinarna Ja 14.07.2014 09:18
Jest tak piękna, że zjeść szkoda! :)
bhb8 14.07.2014 09:17
z chęcią bym spróbowała
Pietruszka 14.07.2014 08:32
cudne muffiny
Misia13 14.07.2014 07:59
kusząca......
Patriszja
Patriszja 14.07.2014 07:52
BAJECZNIE WYGLĄDAJĄ:)
luna76 14.07.2014 07:40
koniecznie muszę spróbować :D
olkaaa 14.07.2014 07:36
bardzo fajne
Magula 14.07.2014 07:31
Wygląda pieknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak