Przepis i sposób przygotowania na: Mini pizza
Przepis na mini pizzę wygląda podobne jak na tradycyjną. Wszystko rozpoczyna się od wyrobienia ciasta drożdżowego, a następnie udekorowania ulubionymi składnikami. W przypadku pizzy przekąska, ciasto należy podzielić na kilka równych części i uformować niewielkie placki, tak by stanowiły idealną przekąskę do zjedzenia "na raz". W wyborze składników do mini pizzy panuje pełna dowolność - możecie tutaj wykorzystać ulubione składniki i każdą mini pizze przekąskę przygotować tak, jak sobie wymyślicie. Panuje tu pełna dowolność.
1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć i energicznie wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do momentu wyrośnięcia - ok 40 min. Po wyrośnięciu podzielić na 8 równych części i uformować placki.
2. Placki ułożyć na blaszce do pieczenia. Każdy placek posmarować sosem pomidorowym. Następnie układać składniki - szynka, kukurydza, starty ser oraz plasterek pomidora. Całość posypać bazylią.
3. Piec w piekarniku nagrzanym do 240 stopni, do momentu zrumienienia się brzegów pizzy - ok 10 min.