Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocne cynamonowe wieńce
W 300 ml mleka rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia.
Dodaj cukier puder i drożdże, po czym odstaw aż do momentu, gdy na powierzchni uformują się bąbelki.
Następnie przelej całość do misy robota kuchennego, dodaj mąkę i 2 jajka oraz dopraw solą, cynamonem i gałką muszkatołową.
Wyrabiaj ciasto do momentu aż będzie sprężyste, po czym przykryj misę ściereczką i odstaw na 1 godzinę by ciasto wyrosło.
Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je na blat kuchenny lub deskę i podziel na 6 równych części, po czym każdą podziel jeszcze na pół.
Z dwóch kawałków ciasta uformuj "węże" o długości ok. 35 cm, zapleć je ze sobą w warkocz, po czym połącz oba końce warkocza tworząc wieniec.
Uformowane wieńce pozostaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie posmaruj je mieszanką jajka z 2 łyżkami mleka, posyp cukrem (dla efektu możesz wymieszać cukier biały z brązowym) lub cukrową posypką.
Na koniec w każdym wieńcu umieść lekko posmarowane olejem jajko (w skorupce) lub pisankę.
Wieńce piecz przez ok. 20-25 minut w temp. 180°C.
Po ostygnięciu możesz przyozdobić je wstążką.