Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wrapy z grillowanymi warzywami

5.0
(28)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pyszne warzywa z grilla, które podane zawinięte we wrapy są daniem na lunch lub przekąską na imprezę. To propozycja wegetariańska, ale wrapy możecie wzbogacić dowolnym gatunkiem sera lub kawałkami mięsa, np. grillowanego kurczaka. Smacznego!

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 500 gramów
bazylia 1 łyżka
drożdże świeże 7 gramów
woda 250 mililitrów
oliwa 1 łyżka
sól do smaku

Marynata do warzyw:

Grill przyprawa ziołowa Prymat 1 łyżeczka
ocet winny czerwony 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki
cukier 1 łyżeczka
sok z cytryny z 1/3 owocu

Warzywa:

bakłażan 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
cukinia 1 sztuka
cebula czerwona 1 sztuka
rukola garść

Porada

Grillowanie warzyw to idealne rozwiązanie dla wegetarian. Amatorzy mięsnych dań mogą dodać do wrapów np. grillowaną pierś z kurczaka.

Przepis i sposób przygotowania na: Wrapy z grillowanymi warzywami

Do miski wsypać mąkę, bazylię, sól oraz drożdże, a następnie wlać wodę i oliwę z oliwek. Połączyć wszystkie składniki i ugniatać, aż ciasto będzie elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.

 Z przyprawy do grilla, cukru, octu, soku z cytryny i oliwy z oliwek przygotować marynatę do warzyw. Do miski z marynatą dodać pokrojone w plastry warzywa i dokładnie wymieszać. 

Blat posypać mąką. Ciasto podzielić na mniejsze kawałki, rozwałkować i formować cienkie placki o średnicy 15-20 cm.

Następnie na rozgrzanym grillu ułożyć warzywa i grillować je przez 7 minut. Po zdjęciu warzyw na ruszcie ułożyć wrapy i grillować je przez 2 minuty. Na ugrillowanych chlebkach ułożyć warzywa, całość posypać rukolą i zawinąć.

 


PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak