Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchewki z ciasta francuskiego na Wielkanoc

5.0
(52)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Szukacie pomysłu na wielkanocne przekąski? Sięgnijcie po ciekawy przepis na marchewki z ciasta francuskiego, nadziane pastą jajeczną z dodatkiem chrupiących ogóreczków konserwowych SMAK. 

Składniki:

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
jajka ugotowane na twardo 4 sztuki
ogóreczki konserwowe z czosnkiem Smak 10 sztuk
serek kanapkowy biały 2 sztuki
Sól himalajska Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
świeża natka pietruszki pęczek
masło 2 łyżki
rozmaryn świeży gałązka

Przepis i sposób przygotowania na: Marchewki z ciasta francuskiego na Wielkanoc

PRZECZYTAJ UWAŻNIE!

By ciasto francuskie nabrało kształtu stożka, który następnie wypełniony zostanie przygotowanym farszem, konieczne jest przygotowanie formy. Jak przygotować marchewki z ciasta francuskiego? Przeczytaj instrukcję:

6 kwadratów z tektury (15 cm x 15 cm), 6 kawałków folii aluminiowej (15 cm x 15 cm), 1 sztuka rozkłóconego jajka.

Brystol kroimy na kwadraty i zwijamy zaczynając od jednego z rogów. Powinien powstać rożek, który zawijamy w folię aluminiową. Ta uchroni rożek przed spaleniem się i przywieraniem do środka marchewki.

1. Ciasto francuskie tniemy na paski o szerokości ok 1 cm. Wcześniej przygotowane rożki smarujemy delikatnie olejem i nawijamy na nie ciasto zaczynając od dołu rożka. Na jedną marchewkę przypada ok. 1,5-2 pasków ciasta.

2. Gotowe marchewki smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 25-30 minut, aż marchewki ładnie się zarumienią.

3. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu delikatnie wkręcamy z marchewek przygotowane przez z nas foremki (stożki).

Farsz

1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy serek wraz z ogóreczkami pokrojonymi w plasterki. Dodajemy poszatkowany szczypiorek, następnie solimy i pieprzymy dla smaku.

2. Marchewki wypełniany farszem, a górę marchewki dekorujemy natką pietruszki.

Warto przygotować również masło rozmarynowe: Masło roztapiamy na dobrze rozgrzanej patelni i dodajemy gałązkę rozmarynu. Smażymy ok 30 sekund i delikatnie studzimy. Gotowe marchewki smarujemy ziołowym masełkiem.

Marchewki z ciasta francuskiego mogą stanowić świetną przekąskę na stół wielkanocny. Są bardzo proste w przygotowaniu, wyglądają uroczo i wspaniale smakują! Sprawdźcie inne przepisy na wielkanocne przekąski: 

Pieczeń rzymska z ćwikłą 

Zawijaski ogórkowe z kremem chrzanowym

Zupa chrzanowa z jajkiem i białą kiełbasą

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak