Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka z szynkowara
Szynkowar to urządzenie kuchenne, które pozwoli Ci łatwo przygotować dowolne mięso: wieprzowe, wołowe czy drobiowe. Zachęca do eksperymentowania w kuchni i próbowania nowych smaków. Sam proces peklowania oraz parzenia szynki w szynkowarze trwa kilka dni, ale jest bardzo prosty.
Z tego przepisu dowiesz się krok po kroku jak przygotować łopatkę z szynkowara m.in.
- jak zrobić zalewę do peklowania łopatki wieprzowej?
- jak używać szynkowara?
- kiedy i ile czasu należy trzymać mięso w lodówce?
- jak parzyć łopatkę wieprzową w szynkowarze?
Kroki postępowania
Mięso umyć dokładnie, usunąć zbędny tłuszcz i błony, osuszyć.
Do szynkowara wsunąć woreczek (wytrzymały na wysoką temperaturę) włożyć mięso, zamknąć szynkowar, wstawić na co najmniej dobę do lodówki.
Po tym czasie szynkowar wstawić do garnka z wodą, doprowadzić do temperatury 90 stopni i parzyć około 90 minut. wyjąć, wstawić do garnka z zimną wodą, po wystudzeniu wstawić na całą noc do lodówki.