Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Biała kiełbasa wg Piotra Ogińskiego

5.0
(18)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Oto jak zrobić pyszną, domową, białą kiełbasę doprawioną gorczycą, majerankiem, pieprzem białym i ziołowym oraz specjalną solą peklową. Taka biała kiełbasa nada się idealnie jako dodatek do żurku.

Składniki:

Biała kiełbasa:

łopatka wieprzowa 1 kg
wołowina 0.5 kg
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
majeranek 2 łyżki
Pieprz biały mielony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz ziołowy mielony Prymat 2 łyżeczki
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 6 łyżeczek
woda 150 ml
jelita wieprzowe

Bangers & mash:

kiełbasa biała 2 sztuki
cebula biała 1 szt.
purée ziemniaczane 200 g
sos gravy 150 ml
tymianek świeży
rozmaryn świeży
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Biała kiełbasa wg Piotra Ogińskiego

Mięso wraz z czosnkiem dwukrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy oraz wodę i dokładnie macerujemy, po czym odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

Po tym czasie na tulejkę do nadziewania kiełbas nakładamy jelito, które na końcu skręcamy i napełniamy mięsem formując kiełbaski.

Gotowe kiełbaski smażymy pod przykryciem ok. 10 minut, dodajemy cebulę i smażymy kolejne 5 minut. Gdy kiełbaski są gotowe, zalewamy całość sosem gravy
i podajemy wraz z puree ziemniaczanym oraz świeżymi ziołami.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak