Przepis i sposób przygotowania na: Krem z cukinii z twarogiem i miętą, DS XVIII odc. 38
Sprytne gotowanie to takie, kiedy danie jest łatwe do przygotowania oraz pozwala zaoszczędzić pieniądze i czas. Polskie zupy znakomicie wpisują się w ten trend.
Do przygotowania aksamitnej zupy kremu z cukinii wystarczy zaledwie kilka łatwo dostępnych, całorocznych składników: cukinia, ziemniaki, cebula czy listki świeżej mięty. Grillowany w sezamie twaróg dopełni znakomity smak zupy dodając jej nieco kwasowości.
Opis przygotowania
Cebulę i czosnek siekamy na drobne kawałki. Do rozgrzanego garnka dajemy masło i wlewamy oliwę. Wrzucamy pokrojoną cebulę oraz czosnek i podsmażamy. Doprawiamy pieprzem białym mielonym Prymat.
Obieramy ziemniaki ze skórki. Ziemniaki oraz cukinie kroimy w równe kawałki i dodajemy do garnka. Całość doprawiamy do smaku solą Alpejską Prymat. Wlewamy wywar z jarzyn.
Na koniec dodajemy ziele angielskie Prymat i liście laurowe. Gotujemy około 10 minut aż ziemniaki będą miękkie.
Do zupy dodajemy śmietankę 12%. Wyciągamy ziele angielskie i liście laurowe, a następnie dodajemy miętę. Miksujemy zupę na gładki krem.
Rozgrzewamy patelnię grillową. Twaróg tłusty kroimy na grube plasterki i obtaczamy w sezamie. Następnie smażymy na patelni grillowej.
Gotową zupę krem nalewamy do miski, na wierzchu kładziemy pieczony twaróg w sezamowej panierce. Całość dekorujemy miętą i orzeszkami ziemnymi.