Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z cukinii z twarogiem i miętą, DS XVIII odc. 38

5.0
(70)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Przepis na pyszną, gęstą i pożywną zupę. Zapraszam na krem z cukinii, ziemniaków i mięty z grillowanym w sezamie twarogiem. Mniam!

Składniki:

cukinia 2 sztuki
cebula 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
ziemniaki 4 sztuki
masło 1 łyżka
wywar warzywny 1 litr
Pieprz biały mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
Ziele angielskie całe Prymat 2 sztuki
Sól warzona alpejska jodowana drobnoziarnista do smaku
twaróg tłusty 1 sztuka
śmietanka 12% 1/2 szklanki
mięta świeża kilka liści
sezam jasny 3 łyżki
oliwa 1/2 łyżki
orzeszki ziemne 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z cukinii z twarogiem i miętą, DS XVIII odc. 38

Sprytne gotowanie to takie, kiedy danie jest łatwe do przygotowania oraz pozwala zaoszczędzić pieniądze i czas. Polskie zupy znakomicie wpisują się w ten trend.

Do przygotowania aksamitnej zupy kremu z cukinii wystarczy zaledwie kilka łatwo dostępnych, całorocznych składników: cukinia, ziemniaki, cebula czy listki świeżej mięty. Grillowany w sezamie twaróg dopełni znakomity smak zupy dodając jej nieco kwasowości. 

Opis przygotowania

1

Cebulę i czosnek siekamy na drobne kawałki. Do rozgrzanego garnka dajemy masło i wlewamy oliwę. Wrzucamy pokrojoną cebulę oraz czosnek i podsmażamy. Doprawiamy pieprzem białym mielonym Prymat.

Obieramy ziemniaki ze skórki. Ziemniaki oraz cukinie kroimy w równe kawałki i dodajemy do garnka. Całość doprawiamy do smaku solą Alpejską Prymat. Wlewamy wywar z jarzyn.

Na koniec dodajemy ziele angielskie Prymat i liście laurowe. Gotujemy około 10 minut aż ziemniaki będą miękkie.

2

Do zupy dodajemy śmietankę 12%. Wyciągamy ziele angielskie i liście laurowe, a następnie dodajemy miętę. Miksujemy zupę na gładki krem.

3

Rozgrzewamy patelnię grillową. Twaróg tłusty kroimy na grube plasterki i obtaczamy w sezamie. Następnie smażymy na patelni grillowej.

4

Gotową zupę krem nalewamy do miski, na wierzchu kładziemy pieczony twaróg w sezamowej panierce. Całość dekorujemy miętą i orzeszkami ziemnymi.

Jeśli spodobał Ci się przepis Darii Ładochy na krem z cukinii z miętą i twarogiem sięgnij także po inne pyszne propozycje zup Doradcy Smaku!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak