Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIV: Krem szpinakowy z gruszkami, odc.8

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(105)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zupa krem ze szpinaku z serkiem mascarpone, gruszkami i aromatycznymi przyprawami. Do tego warzywne chipsy i... czego chcieć więcej?

Zaskoczcie swoich gości wyjątkową zupą krem z oryginalnymi dodatkami. 

Składniki:

Zupa

czosnek 2 ząbki
por (biała część) 1 sztuka
cebula 1 sztuka
ziemniaki 3 sztuki
gruszki 2 sztuki
masło klarowane 2 łyżki
wywar warzywny 1 litr
szpinak baby 1/2 kilograma
serek mascarpone 2 łyżki
twaróg 100 gramów

Do smaku

Cynamon mielony Prymat
sól morska Prymat w młynku
Pieprz biały mielony Prymat

Chipsy z marchewki i pietruszki

marchewka 1 sztuka
korzeń pietruszki 1 sztuka
oliwa

Porada

Aby gruszki i jabłka nie ściemniały, można skropić je sokiem z cytryny lub przechowywać w wodzie z lodem.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Krem szpinakowy z gruszkami, odc.8

Zupa:

1. Czosnek i por kroimy w plasterki, cebulę w grubszą kostkę, ziemniaki w drobną. Gruszek nie obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki.

2. W garnku roztapiamy masło klarowane, wrzucamy czosnek, cebulę, por. Mieszamy całość, dodajemy ziemniaki i chwilę smażymy. Wrzucamy gruszki i mieszamy całość. Smażymy kilka minut.

3.  Podsmażone warzywa i gruszki zalewamy bulionem warzywnym, tak, by przykrył składniki. W czasie, gdy zupa się gotuje, możemy przygotować chipsy warzywne.

4. Gdy ziemniaki będą miękkie, do zupy dodajemy liście szpinaku i wsypujemy cynamon, całość mieszamy, gotujemy krótko.

5. Zupę blendujemy z serem mascarpone. Solimy do smaku i doprawiamy pieprzem białym, następnie blendujemy raz jeszcze.

6. Twaróg kruszymy widelcem.

 

Chipsy z warzyw:

1.  Marchew i pietruszkę kroimy w plastry, trzymając nóż pod lekkim kątem.

2.  Oliwę mieszamy z ziołami prowansalskimi i do tak przygotowanej marynaty wkładamy warzywa.

3. Warzywa układamy na blaszce z papierem do pieczenia, przykrywamy je arkuszem papieru i wkładamy do nagrzanego na 140 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut.

 

Sposób podania:

Zupę krem wlewamy do głębokiego talerza.

Oprószamy twarogiem, na którym układamy chipsy warzywne.

Na koniec polewamy oliwą szczypiorkową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak