Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z indykiem, czerwoną fasolą i pomidorkami, DS XVIII odc. 22

5.0
(78)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zapiekanka z indykiem, czerwoną fasolą i pomidorkami cherry to smaczny i pożywny pomysł na obiad dla całej rodziny! Całość przykryta pierzynką żółtego sera tworzy wspaniałą kompozycję, która posmakuje każdemu! 

Składniki:

Składniki:

mięso mielone indycze 1 kg
creme fraiche 1 opakowanie
ser żółty Gouda w plastrach kilka plastrów
fasola czerwona 1 puszka
żółta papryka 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
marchew 1 sztuka
pomidorki cherry 500 g
sos sojowy 3 łyżki
Sól w młynku prymat do smaku
Pieprz w młynku Prymat do smaku
oliwa 3 łyżki
pietruszka zielona 1 pęczek
Papryka węgierska słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Cebula suszona Prymat 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka

Do podania:

oregano świeże
rukola

Porada

Przed dodaniem fasoli z puszki na patelnię, warto jeszcze przepłukać ją zimną wodą. Zalewa, w której jest ona zanurzona ma dosyć dużo soli, co może wpłynąć na smak dania.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z indykiem, czerwoną fasolą i pomidorkami, DS XVIII odc. 22

Wszyscy uwielbiamy przepisy na obiady, które można zapiec w jednym naczyniu, a w dodatku mogą spokojnie wystarczyć na dwa obiady. Taka jest właśnie zapiekanka z indykiem, czerwoną fasolą i pomidorkami koktajlowymi. Takie zapiekane danie jednogarnkowe, a raczej jednonaczyniowe przygotowuje się stosunkowo szybko, a jedynie cierpliwości wymaga od nas czas pieczenia. To nic złego biorąc pod uwagę fakt ile rzeczy możemy wtedy zrobić w domu czy kuchni. 

Sposób przygotowania:

1

Czosnek, marchewkę oraz papryki kroimy na małe kawałki. Na rozgrzaną patelnie dodajemy oliwę. Wrzucamy pokrojony czosnek i doprawiamy suszoną cebulą Prymat. Następnie dodajemy marchewkę, papryki oraz fasolę. Przyprawiamy papryką węgierską Prymat. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na patelni, aż warzywa będą miękkie. Gotowe warzywa przekładamy na talerz.

2

Na tą samą patelnie dodajemy oliwę i smażymy mięso. Siekamy zieloną pietruszkę i dodajemy do mięsa.

3

W misce mieszamy pomidorki cherry z łyżką oliwy i doprawiamy bazylią Prymat.

4

Do naczynia żaroodpornego przekładamy warzywa (jako jedną warstwę), następnie smarujemy creme fraiche: dip śmietankowy z karmelizowaną cebulą i cheddarem i nakładamy warstwę mięsa i przygotowane pomidorki cherry. Nakładamy kolejne warstwy.

Na wierzchu układamy plastry sera żółtego Gouda. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, funkcja pieczenia góra-dół na 25 minut.

5

Gotową zapiekankę dekorujemy świeżym oregano oraz rukolą.

Spodobał Wam się przepis z dzisiejszego odcinka Doradcy Smaku? Koniecznie zobaczcie inne w serwisie - > LINK 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak