Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drylowane wiśnie z cukrem

5.0
(28)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Drylowane wiśnie z cukrem w słoikach przygotowana na zimę jako zapas przydadzą się do ciast i deserów. 

Składniki:

wiśnie 2,5 kilograma
cukier 12 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Drylowane wiśnie z cukrem

Przepis na drylowane wiśnie w cukrze na zimę:

- tylko z dwóch składników,

- zapasteryzuj, aby przedłużyć ich ważność,

- przeznaczone do ciast i deserów. 

Wiśnie umyć, wydrylować. Słoiki umyć i wyparzyć (wyjdą 3 słoiki duże). Ułożyć ciasno wiśnie zasypać 4 łyżkami cukru każde. Dobrze zakręcić i pasteryzować 15 minut. 

Szukasz przepisów na przetwory z wiśni a to może oznaczać jedno. Drzewo wiśni, które masz w ogrodzie ma tyle owoców w tym sezonie, że zaczynasz zastanawiać się jak wykorzystać te dary. Przepis na drylowane wiśnie w cukrze zamknięte pod wieczkiem słoiczka na zimę to jedna z wielu inspiracji. Innym pomysłem jak wykorzystać wiśnie i zatrzymać ich smak na dłużej są: powidła wiśniowe lub kompot z wiśni do słoika

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta1 06.08.2013 08:55
ja upycham z tego względu że po pasteryzacji one i tak osiądą :)
Habibi 06.08.2013 08:54
robię dokładnie tak samo - nie upycham jednak wiśni, ale wsypuję dość luźno, aby więcej cukru weszło ;) zapastaeryzowane w taki sposób postoją nawet 3 lata - idealne do tortu szwarcwaldzkiego :)) ale też do deserów, ciast, kisielu czy galaretki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak