Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz na cytrynowym risotto

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Dzisiaj na obiad polecam polędwicę z dorsza na cytrynowym risotto z dodatkiem szafranu oraz kurkumy. Pyszny i aromatyczny, lekko kwaskowy ryż idealnie komponuje się z delikatnym mięsem ryby.

Składniki:

RISOTTO

ryż arborio 1 szklanka
cebula szalotka 2 sztuki
białe wino wytrawne 150 mililitrów
parmezan starty 2 łyżki
bulion 700 mililitrów
skórka cytrynowa 1 łyżka
sok z cytryny 5 łyżek
Szafran nitki Prymat 1 szczypta
Kurkuma mielona Prymat 1 szczypta
masło 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
Pieprz biały mielony Prymat 1 szczypta
sól 1 szczypta

DORSZ

polędwica z dorsza 360 gramów
oliwa 3 łyżki
czosnek 1 ząbek
sól 0.2 łyżeczki
pieprz 0.2 łyżeczki
cytryna 0.5 sztuki
koper świeży 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz na cytrynowym risotto

KROK 1. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem. Po odparowaniu alkoholu ryż podlewamy partiami bulionem pamiętając o częstym mieszaniu. W połowie podlewania ryżu dodajemy nitki szafranu i kurkumę, a przy ostatniej partii bulionu dodajemy sok i skórkę cytrynową. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, doprawiamy go solą i białym pieprzem, dodajemy starty parmezan, ściągamy z gazu, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty.

KROK 2. W międzyczasie przygotowujemy rybę. Oliwę z oliwek łączymy z solą, pieprzem i rozgniecionym w prasce ząbkiem czosnku. Oczyszczoną i osuszoną na ręczniku papierowym polędwicę z dorsza dzielimy na pół, obtaczamy w przygotowanej mieszance i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdym kawałku ryby układamy plaster cytryny i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 18 minut (pieczenie góra - dół).

KROK 3. Gotowe risotto wykładamy na talerze, na nim układamy polędwicę z dorsza i podjemy z plastrem cytryny oraz świeżym koperkiem.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak