Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Kulki ryżowe wg Piotra Ogińskiego

5.0
(28)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Super przepis na kulki ryżowe faszerowane mięsem mielonym, podane na sosie pomidorowym z parmezanem i kiełkami jarmużu. Nieco podobne do włoskich arancini, ale z dużą ilością mięsa w środku. Próbujcie!

Składniki:

Podstawa do risotto:

ryż arborio 160 g
olej
czosnek 2 ząbki
cebula 1 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
masło 50 g
wino 80 g
bulion 200 ml
mozzarella 50 g
parmezan 50 g
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki

Farsz:

olej
czosnek 2 ząbki
cebula 1 szt.
mielona wołowina 300 g
Przyprawa do dań kuchni włoskiej Prymat 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 4 liście
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
pomidory 2 szt.
bulion 200 ml
bazylia świeża 2 łyżeczki
zielona pietruszka 2 łyżeczki
zielony groszek 50 g (mrożonego)
Bułka tarta klasyczna Prymat

Dodatki:

sos pomidorowy
parmezan
świeża kolendra
kiełki jarmużu

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Kulki ryżowe wg Piotra Ogińskiego

Na patelni delikatnie podsmażamy czosnek wraz z cebulą i solą przez 2 minuty.

Następnie wsypujemy ryż i podsmażamy do momentu aż stanie się szklisty.

Do szklistego ryżu dodajemy masło i delikatnie mieszając rozpuszczamy je, całość doprawiamy pieprzem, zalewamy winem oraz bulionem i gotujemy przez 12-15 minut. Po tym czasie risotto przykrywamy i odstawiamy z boku na ok. 10-15 minut.

W tym czasie,  na patelni podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem, solą oraz wołowiną do uzyskania ładnego brązowego koloru.

Podsmażone mięso doprawiamy pieprzem, przyprawą do kuchni włoskiej, zielem angielskim oraz liściem laurowym, dodajemy pomidory, całość zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu przez 30-40 minut, lub aż mięso będzie miękkie. Do ryżu dodajemy mozzarellę, parmezan oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy.

Gotowy farsz ściągamy z ognia, dodajemy groszek, bazylię oraz pietruszkę i dokładnie mieszamy.

Na dłoń wykładamy ryż, dobrze uciskamy, do środka wkładamy 1-2 łyżki farszu i całość zamykamy formując ładną kulkę, tak jak jest to pokazane na filmie.

Gotowe kulki panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju o temp 160 stopni, aż będą ładne i złociste (ok. 4-5 minut).

Usmażone kuleczki wykładamy na sosie pomidorowym, dekorujemy tartym parmezanem, świeżą kolendrą, kiełkami jarmużu oraz pieprzem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak