Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Lasagne wegetariańska, odc. 16
Lasagne, czy też spolszczona lazania, to danie kuchni włoskiej, które jest uwielbiane na całym świecie. Także w naszym kraju! W tym przepisie mamy do czynienia z lazanią wegetariańską. Zawiera ona praktycznie te same składniki, co tradycyjna wersja. Jedynie zamiast mięsa do jej przygotowania używa się bakłażana.
1. Umyte bakłażany kroimy w plastry. Posypujemy dużą ilością świeżo mielonej soli morskiej. Rozgrzewamy patelnię, wylewamy olej rzepakowy i wykładamy bakłażana. Podsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Czynność powtarzamy ze wszystkimi plastrami bakłażanów. Usmażone talarki wykładamy z patelni na deskę, układając jeden na drugim w dwóch rzędach.
2. Czosnek rozgniatamy dłonią, siekamy. Cebulę kroimy w kosteczkę. Do rondelka wlewamy olej rzepakowy. Wrzucamy czosnek, cebulę. Smażymy do zeszklenia cebuli ciągle mieszając. Dodajemy pomidory pelati, mieszamy. Dokładamy kapary. Do smaku dodajemy zioła kuchni włoskiej, mieszamy.
3. Do drugiego rondelka wrzucamy masło i roztapiamy. Dodajemy mąkę pszenną, szybko mieszamy tak, aby mąka połączyła się razem z masłem, robiąc klasyczną zasmażkę. Dodajemy śmietankę, najpierw ¾, mieszamy i znowu dolewamy pozostałą resztę ¼. Rozbijamy mąkę do gładkiej konsystencji sosu. Sos doprawiamy białym pieprzem. Cytrynę wałkujemy, kroimy na pół. Sos doprawiamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny (z ręki robimy siteczko, aby pestki nie wpadły do środka) energicznie mieszając. Do smaku dodajemy gałkę muszkatołową w zależności od preferencji smakowych. Następnie dodajemy szczyptę soli morskiej.
4. Ser żółty ścieramy na dużych oczkach.
5. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem (zamiennie można użyć oliwę w zależności od preferencji smakowych). Ciasto lasagne (3 płaty) kładziemy na spód naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem. Nakładamy wcześniej przygotowane bakłażany (jeden za drugim). Dodajemy cztery łyżki sosu pomidorowego. Następnie osiem łyżek sosu beszamelowego. Posypujemy tartym serem. Dodajemy kolejną warstwę bakłażanów oraz plastry lasagne (4 sztuki), lekko dociskamy, aby ciasto nasiąknęło tłuszczem. Ponownie wykładamy resztę sosu pomidorowego oraz beszamelowego. Kroimy pomidory w grube plastry, a następnie wykładamy nimi lasagne. Ponownie posypujemy żółtym serem.
6. Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30-40 minut.
Podanie:
Gotową lasagne wykładamy na talerz. Dekorujemy listkami czerwonej bazylii.