Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIV: Zupa z batatów z ananasową salsą, odc. 13

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(50)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Oto przepis na pyszną, kremową i pięknie wyglądającą zupę z pieczonych batatów. Dzięki przyprawom - kurkumie i kminowi wzbogacona o orientalną nutę.  

Składniki:

Zupa krem:

batat 2 sztuki
oliwa 2 łyżki
por (biała część) 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuka
masło klarowane 2 łyżki
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka
wywar warzywny 1 litr
Kurkuma mielona Prymat 2 łyżeczki
serek mascarpone 100 gramów
Pieprz ognisty mielony Prymat 1 łyżeczka

Salsa:

ananas 1/2 sztuki
limonka 1 sztuka
nasiona granatu 3 łyżki
oliwa 3 łyżki
orzeszki pinii 2 łyżki
mięta liście 10 sztuk

Do dekoracji:

mięta liście

Porada

Bataty w folii można także upiec w folii w całości, ale krojąc je wcześniej w kostkę przyspieszymy pieczenie.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Zupa z batatów z ananasową salsą, odc. 13

Zupa krem:

1.  Bataty obieramy i kroimy w drobna kostkę. Przekładamy je na blaszkę z folią aluminiową, skrapiamy oliwą i solimy. Bataty pieczemy w 180 stopniach Celsjusza od 40 minut do godziny, w zależności od wielkości kawałków.

2.      Por i czosnek kroimy w plasterki, cebulę w kostkę. Składniki wrzucamy do rozgrzanego z masłem klarowanym dużego garnka i smażymy, aż się zeszklą. Dodajemy kmin rzymski, a po kilku minutach upieczone bataty. Wlewamy bulion – tak, aby przykrył warzywa i całość mieszamy. Doprawiamy kurkumą, mieszamy i gotujemy na małym ogniu kilka minut. Gdy zupa się gotuje, możemy przygotować salsę z ananasa.

3.      Na koniec dodajemy ser mascarpone i blendujemy zupę na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsta możemy dolać jeszcze trochę bulionu. Do zmiksowanej zupy dodajemy do smaku pieprz ognisty i mieszamy.

Salsa:

1.      Ananas obieramy, kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski i skrapiamy go świeżo wyciśniętym sokiem z limonki. Dodajemy orzeszki pinii i listki mięty, dolewamy oliwę. Na koniec wrzucamy owoce granatu.

Sposób podania:

Zupę krem podajemy w misce, z salsą z ananasa na środku. Dekorujemy listkami mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak