Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Korzenny rosół z tofu, DS XVII odc. 4

5.0
(41)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na korzenny rosół bez mięsa z mnóstwem pysznych dodatków - tofu, makaron sojowy, świeże warzywa, kiełki i orzechy. Wersja wegańska popularnego rosołu - równie pyszna, niezwykle aromatyczna. Spróbujcie - to naprawdę dobry przepis!

Składniki:

marchew 3 sztuki
korzeń selera 1 sztuka
korzeń pietruszki 2 sztuki
seler naciowy 3 gałązki
cebula 2 sztuki
czosnek 1 główka
kapusta włoska 1/2 sztuki
imbir świeży 3 cm
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżka
woda 3 litry
Owoc jałowca cały Prymat kilka sztuk
Cynamon cały Prymat 2 sztuki
Goździki całe Prymat 4 sztuki
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 5 sztuk
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
sos sojowy 4 łyżki
świeża natka pietruszki 2-3 gałązki

Dodatki:

makaron sojowy po 50 na porcję gramów
tofu wędzone 220 gramów
marchew 1 sztuka
biała część pora 1/2 sztuki
kiełki słonecznika 1 garść
sezam 1 łyżka
prażone orzeszki ziemne 3 łyżki
limonka 2 1/2 sztuki

Porada

Dzięki temu, że warzywa upieczemy przed wrzuceniem do garnka, nadamy im wyrazisty, orzechowy smak.

Przepis i sposób przygotowania na: Korzenny rosół z tofu, DS XVII odc. 4

Wegański rosół też może być pełny smaku i aromatu. Wywar zawdzięcza swój smak pieczonym warzywom i sporej ilości aromatycznych przypraw. Nie skracajcie tej listy! Dzięki tym składnikom zupa naprawdę wyjątkowo smakuje.

Przygotowanie:

 

1. Marchew, korzeń selera i pietruszki obieramy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Przekrawamy także kłącza selera naciowego oraz cebule (na połówki). Czosnku nie obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół.

2. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni Celsjusza. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy warzywa korzeniowe, kapustę, czosnek, cebulę i obrany imbir. Warzywa posypujemy kurkumą i skrapiamy oliwą. Pieczemy 20 minut.

 3. W garnku zagotowujemy wodę.

4. Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzucamy przyprawy: owoce jałowca, laski cynamonu, goździki, kolendrę, pieprz czarny i liście laurowe. Podgrzewamy minutę, ciągle mieszając i przekładamy przyprawy do garnka z wrzącą wodą.

5. Do garnka dodajemy upieczone warzywa, wrzucamy liście lubczyku i dolewamy sos sojowy. Dokładamy także natkę pietruszki. Zostawiamy na małym ogniu co najmniej na godzinę.

6. Makaron sojowy namaczamy w gorącej wodzie.

7. Tofu kroimy w kostkę, marchewkę w cienkie słupki (julienne), białą część pora w talarki.

Wegański rosół podajemy z makaronem sojowym, marchewką i porem. Smaku dodadzą tofu, kiełki słonecznika, sezam i orzechy ziemne. Każdą porcję dania skrapiamy sokiem z plasterka limonki i dekorujemy ćwiartką owocu.

 

Dodanie kurkumy poprawia kolor zupy, cynamon, kolendra, pieprz i goździki dodają korzenno-pikantnych nut. Suszony lubczyk i liść laurowy - pogłębiają smak i aromatyzują wywar.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak