Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Risotto z kurkami wg Piotra Ogińskiego

5.0
(23)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Risotto można przygotować na wiele różnych sposobów. Dzisiejszy przepis to risotto z kurkami i prażonymi owocami nerkowca. Pyszna kompozycja smaków, której musicie spróbować.

Składniki:

Baza do risotto:

bulion 1 l
ryż do risotto 400 g
oliwa
czosnek 2 ząbki
cebula biała 1 szt.
gałązki rozmarynu 1 szt.
wino białe wytrawne 120 ml

Mus z kurek:

kurki świeże 200 g
cebula biała 1/2 szt.
czosnek 1 ząbek
oliwa
estragon 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
bulion 150 ml

Kurki:

kurki świeże 50 g
masło 25 g
skórka z cytryny 1/4 szt.
Pieprz biały mielony Prymat 1/2 łyżeczki
sok z cytryny 1/4 szt.
szczypiorek 10 g

Risotto:

baza do risotto
mus z kurek
śmietanka 30% 200 ml
parmezan 90 g
prażone orzechy nerkowca 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Risotto z kurkami wg Piotra Ogińskiego

Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę, dodajemy czosnek, cebulę oraz rozmaryn i smażymy do momentu aż cebula zmięknie.

Do podsmażonej cebuli dodajemy ryż, który prażymy do momentu aż będzie przeźroczysty, ok. 1 minutę.

Po tym czasie całość zalewamy białym winem oraz ciepłym bulionem, ok. 1 cm powyżej ryżu, bazę gotujemy 5 minut na małym ogniu, jeżeli trzeba dodajemy więcej bulionu, tak by ryż był w połowie ugotowany.

W tym czasie do rondelka wlewamy oliwę, dodajemy czosnek, cebulę oraz estragon, całość solimy i smażymy ok. 1 minutę na małym ogniu, po czym dodajemy kurki i smażymy jeszcze 4-5 minut. Risotto ściągamy z ognia i zostawiamy by wsiąknęło cały bulion, a do kurek dodajemy wywar i całość dusimy jeszcze 5 minut. Po tym czasie kurki mielimy na gładką masę i dodajemy do bazy na risotto wraz ze śmietanką.

W tym samym czasie na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy kurki i smażymy ok 2-3 minuty.

Usmażone kurki przekładamy do miski, dodajemy skórkę oraz sok z cytryny, szczypiorek i całość doprawiamy białym pieprzem. 

Risotto wraz z musem gotujemy do momentu aż ryż będzie sprężysty i ugotowany, wtedy dodajemy orzechy nerkowca oraz parmezan tak aby gotowe risotto miało konsystencję lawy tzn. kiedy nałożymy je na talerz to delikatnie się rozjeżdża.

Gotowe risotto wykładamy układając kurki na górze, polewając oliwą oraz posypując parmezanem.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak