Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Azjatyckie nuggetsy w panko wg Piotra Ogińskiego
W misce łączymy mleko kokosowe z przyprawą do kuchni chińskiej, chili, doprawiamy pieprzem oraz solą, po czym wrzucamy i marynujemy kurczaka pokrojonego w paski, jak na filmie, przez minimum 1 godzinę.
W tym czasie do miski wlewamy słodki sos chili i łączymy go dokładnie z pozostałymi składnikami sosu, po czym zostawiamy go w lodówce do czasu wykładania dania.
Zamarynowanego kurczaka panierujemy na początku w mące kokosowej, osolonym jajku oraz panko. Kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju do 180°C, przez 7 minut.
Na talerz wysypujemy orzeszki ziemne, kilka nuggetsów, chili, cebulkę, kolendrę, łyżkę sosu oraz sezam. Nuggetsy podajemy z ćwiartką limonki oraz sosem. Smacznego!