Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Tajski lunchbox z kurczakiem wg Piotra Ogińskiego
Czym zapełnić lunchbox do pracy dla faceta? Co powiecie aromatyczne, dobrze wysmażone pulpeciki, pikantny sos i chrupiące warzywa? Tajski lunchbox to przepis, który idealnie trafia w gusta mężczyzn, lubiących mięso i azjatyckie smaki.
1. Do pokrojonej bułki dodajemy mleko i czekany, aż namoknie. W tym czasie, do zmielonego kurczaka dodajemy czosnek, imbir, cebulę, zieloną cebulkę, olej sezamowy, jajko, przyprawy, mąkę kokosową oraz namoczoną bułkę i łączymy razem, do uzyskania jednolitej masy.
2. Z gotowej masy formujemy pulpety wielkości piłki do tenisa stołowego. Układamy je na blaszce przykrytą papierem do pieczenia, po czym pieczemy w temperaturze 200° C przez 15-25 minut.
3. Kiedy pulpety są upieczone, w misce łączymy wszystkie składniki na glazurę, po czym obtaczamy w niej pulpety.
4. Na rozgrzanym oleju podsmażamy warzywa przez 2-3 minuty, po czym dodajemy sos rybny, sojowy oraz ostrygowy, dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia.
5. Kiedy wszystko jest gotowe do pudełka przekładamy ryż, warzywa, pulpeciki z kurczaka, limonkę, całość posypujemy prażonym sezamem.
Smacznego!