Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z winogronami

2.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciasto z winogronami. Bardzo prosty i smaczny wypiek przypominający lato. Można je dowolnie udekorować. 

Składniki:

Biszkopt:

jajka duże 5 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 0,5 szklanki
budyń waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa:

galaretka agrestowa 1 opakowanie
śmietanka kremówka 36% 0,5 litra
cukier 0,5 szklanki
woda przegotowana 1/2 szklanki

Do nasączenia:

woda przegotowana 1 szklanka
sok z cytryny 2 łyżeczki

Dodatkowo:

winogrona czerwone 25 dag
winogrona białe 25 dag
galaretka agrestowa 2 opakowania
dżem wiśniowy 5 łyżek
woda gorąca 800 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z winogronami

1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka, zmiksować. Na koniec dodaj suche składniki, wymieszać ręcznie. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Piec 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu biszkopt nasączyć wodą z cytryną. Odczekać kilka minut i wyłożyć dżem wiśniowy.
2. Masa: Śmietanę ubić na sztywno i dodać cukier. Winogrona umyć i pokroić w ćwiartki. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody, zostawić do lekkiego stężenia i połączyć z masą. Dodać czerwone winogrona. Białe winogrona wyłożyć na masę i zalać tężejącą galaretką rozpuszczoną w 800 ml gorącej wody. Schłodzić. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak