Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Clafoutis z brzoskwiniami i malinami

5.0
(38)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Clafoutis to bardzo popularne we Francji danie. Jest niezwykle szybkie w przygotowaniu i bardzo proste. Najczęściej francuskie mamy przygotowują clafoutis jako deser dla swoich pociech, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by takie słodkie danie zaserwować na śniadanie. 

Składniki:

Składniki:

brzoskwinie 400 g
maliny 200 g
mąka pszenna 1 szklanka
cukier 1/2 szklanki
mleko 3,2% 1 i 1/2 szklanki
jajka duże 3 sztuki
Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczki
masło do posmarowania formy
cukier puder do posypania

Porada

Jeśli chcecie nadać deserowi lekko korzennej nuty, możecie wzbogacić masę jajeczną np. szczyptą imbiru, kardamonu lub cynamonu. To będzie pyszne!

Przepis i sposób przygotowania na: Clafoutis z brzoskwiniami i malinami

Clafoutis z owocami, to bardzo szybki w przygotowaniu deser, dlatego jeśli nie macie czasu na upieczenie ciasta na przyjście gości lub jeśli chcecie zaskoczyć domowników, np. ciekawym śniadaniem - koniecznie sięgnijcie po przepis na to danie.

1. Pokrojone brzoskwinie i maliny wkładamy do miski dodajemy połowę cukru, mieszamy  i odstawiamy.

2. Jajka ubijamy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy mąkę, sodę, cukier ze skórką cytryny, mleko i mieszamy.

3. Część owoców przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i zalewamy przygotowana masą jajeczną i dekorujemy pozostałymi owocami.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180C na około 40 minut.

 

Przed podaniem warto clafoutis oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak