Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto owocowe z sosem z białej czekolady, DS XX odc. 7

3.0
(0)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciasto owocowe dla całej rodziny! Idealne połączenie smaku białej czekolady i owoców - pomysł na deser, podwieczorek czy słodki poczęstunek dla gości. Sprawdź przepis z odcinka programu Doradca Smaku!

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 150 g
semolina 40 g
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
olej rzepakowy 250 ml
jaja 3 sztuki
cukier 160 g
Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżki
wanilia laska Prymat 1 szt.
brzoskwinie w syropie 4 szt.
maliny 200 g
sól szczypta

Polewa:

biała czekolada 150 g
śmietanka kremówka 36% 70 ml
Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki

Do dekoracji

migdały w płatkach 80 g
mięta świeża 5 liści

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto owocowe z sosem z białej czekolady, DS XX odc. 7

Ciasto owocowe z sosem z białej czekolady łączy w sobie smaki, które podpasują i małym, i dużym. To idealny przepis dla całej rodziny! Połączenie słodkości białej czekolady, którą przełamuje delikatna nuta cytryny, a do tego brzoskwinie i maliny. Ciasto ma idealną wilgotną i puszystą konsystencję - koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Wymiary tortownicy: średnica 22 cm

Jak przygotować ciasto z owocami i polewą z białej czekolady?

1

Do dużej miski wsypujemy cukier i wbijamy jajka. Wlewamy olej rzepakowy i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wsypujemy cukier ze skórką cytryny Prymat mąkę oraz semolinę. Całość dokładnie miksujemy. Dodajemy proszek do pieczenia oraz skórkę z pomarańczy. Mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Doprawiamy odrobiną soli. Wrzucamy maliny. Brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałki i dokładamy do masy, następnie mieszamy. Laskę wanilii Prymat kroimy na pół i wyciągamy ziarna, na koniec dodajemy do masy i całość mieszamy łyżką. Masę przekładamy do tortownicy. Wkładamy do piekarnika na tryb termoobieg, czas: 1 godzina, temperatura: 170 stopni.

2

Do garnka wkładamy kostki białej czekolady, wsypujemy cukier z cynamonem Prymat i dodajemy śmietankę. Podgrzewamy aż powstanie gładki sos. Na suchej patelni prażymy migdały. 

3

Gotowe ciasto polewamy czekoladową polewą i posypujemy prażonymi migdałami. Na koniec dekorujemy malinami, brzoskwiniami i listkami świeżej mięty.

Listki mięty i migdały, którymi dekorujemy ciasto, są nie tylko dla efektu wizualnego. Krojąc sobie kawałek ciasta do kawy spróbujcie połączyć wszystkie smaki w jednym kęsie - to coś niesamowicie pysznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak