Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brownie z cukinii

5.0
(70)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Słyszeliście kiedyś o brownie z cukinii? Jeśli brownie fasolowe nie jest Wam obce, to z pewnością to na bazie cukinii bardzo Wam posmakuje. Na pierwszy rzut oka wyda się być suche, jednak po zjedzeniu rozpływa się w ustach i dopiero wtedy wydobywa się pełnia jego smaku. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Składniki:

Składniki:

cukinia 250 g
gorzka czekolada 100 g
masło 100 g
jajka duże 2 sztuki
cukier 120 g
mąka pszenna 50 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 40 g

Przepis i sposób przygotowania na: Brownie z cukinii

Jeśli zastanawiacie się, czy w brownie czuć smak cukinii, to odpowiedź brzmi "nie". Duża ilość gorzkiej czekolady i kakao sprawia, że smak cukinii zostaje zniwelowany, a konsystencja tego warzywa przekłada się na miękkość ciasta. Jest ono bardzo aromatyczne, a przy tym mocno czekoladowe jak na brownie przystało! Już jeden kawałek brownie wystarczy, by zaspokoić swój głód na słodkie. Jeśli brownie z cukinii okaże się dla Was za słodkie, możecie podać go z dodatkiem żurawiny, która jest delikatnie kwaśna i  przełamie słodki smak. 

1. Cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach (na bocznej ściance) i odcisnąć z soku. Odstawić na bok.

2. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestygnięcia.

3. W miseczce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Odstawić na bok.

4. Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, wlewać cienkim strumieniem płynną czekoladę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodać stopniowo cukinię, a następnie mieszankę z mąką.

5. Formę kwadratową o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Dobrze jest w paru miejscach natłuścić lekko formę masłem, aby papier lepiej do niej przylegał).

6. Ciasto wyłożyć do formy.

7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół. Wierzch ciasta powinien być upieczony). Po upieczeniu wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Spodobał Wam się przepis na brownie z cukinii? Koniecznie sprawdźcie inne przepisy na DOMOWE CIASTA, które znajdziecie w serwisie Doradca Smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak