Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z dziczyzny i borowików
Zupa z dziczyzny to tradycyjne danie kuchni staropolskiej. Aby ugotować tą rozgrzewającą i aromatyczną zupę należy przygotować wywar z sarny lub jelenia i dodatku warzyw. Do tego obowiązkowo leśne grzyby i dużo przypraw.
Taka zupa jest pożywna, ma piękny aromat i szczególnie dobrze smakuje, gdy za oknem zimowa aura.
Mięso kroimy na większe kawałki, podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, smażymy jeszcze 5 min, cały czas mieszając. Całość zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Dolewamy przecier pomidorowy i wrzucamy pokrojone w kostkę borowiki. Gotujemy 15-20 min, doprawiamy solą, pieprzem, podajemy z posiekaną natką pietruszki.