Przepis i sposób przygotowania na: Pigwówka - nalewka z pigwy
Pigwówka to tradycyjny napój alkoholowy, do przygotowania którego potrzebujecie ok. kilograma dojrzałych owoców pigwy, cukru, spirytusu oraz wódki - to wszystko!
Przepis na pigwówkę jest banalnie prosty, a smak i aromat tego alkoholu nieustannie zachwyca podniebienia wszystkich tych, którzy go spróbują. Co ważne, pigwówka wymaga czasu na "przeżarcie", tak by osiągnąć pełnię smaku i aromatu. Butelki z gotowym alkoholem warto przechowywać w zaciemnionym i chłodnym miejscu nawet przez kilka tygodni. im dłużej, tym lepiej.
Pigwówka przepis:
1. Owoce pigwy należy dokładnie umyć. Przekroić i wyciąć gniazda nasienne. Potem kroić na paski.
2. Zasypać szklanką cukru i spirytusem. Spirytus wyciąga z owoców sok.
3. Po kliku dniach wymieszać, dolać wódkę i w ciągu tygodnia dosypywać cukier i mieszać. Odstawić niech stoi w ciemnym miejscu, ja mam specjalny duży słój na nalewkę.
4. Po miesiącu lub dwóch (jeśli dotrwa) zlewać do butelek.
Nalewki podaje się w kieliszkach na nóżce, takich jak do likieru, można też w kieliszkach do wódki.