Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 sztuk
mąka 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
sól 1 szczypta
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
jabłka 1 kg
cukier 1/2- 3/4 szklanki
woda 1+1 szklanka
śmietana kremówka 300-400 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 1-1,5 łyżeczki
gorzka czekolada 4 kawałki
budyń śmietankowy 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik

Biszkopt:
Żółtka jaj oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do masy dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Następnie dodawać po łyżce piany z białek delikatnie mieszając. Masę przelać na wyłożoną pergaminem blaszkę i piec przez ok. 25 minut( zależy od piekarnika) w temp. 180 stopni.

Jabłka:
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. W garnku zagotować wodę z cukrem, dodać jabłka i prażyć do momentu, gdy jabłka się rozgotują. Budynie śmietankowe rozprowadzić w zimnej wodzie i dodać do rozgotowanych jabłek. Dokładnie wymieszać. Gorącą masę wyłożyć na biszkopt. Odstawić do zastygnięcia.

Śmietana:
Kremówkę schłodzić w lodówce. Ubić ją dodając cukier puder( gdy zacznie sztywnieć). Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Śmietaną udekorować ciasto wykładając ją na wystudzoną masę jabłkową.
Ciasto można posypać startą gorzką czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 09.04.2013 12:20
Bardzo lubię
Klausia 27.02.2013 13:53
jabłeczniki wszystkie są pyszne :)
IKrakowianka 27.10.2012 19:23
mogę jeść codziennie :)
madi356 04.02.2011 08:08
super wygląda, aż ślinka cieknie
Nina7 13.01.2011 21:02
pyszności
Monika193
Monika193 13.01.2011 00:12
super przepis
romanrafal
romanrafal 12.01.2011 17:09
pychota
rzenia15 11.01.2011 18:43
wygląda apetycznie
matii6 11.01.2011 10:33
rewelacyjne ,takie ciacha uwielbiam
iwa643 11.01.2011 08:19
smaczna
ada12302 10.01.2011 22:10
proste i smaczne ciasto
pawel6 10.01.2011 18:47
fajne i smaczne ciasto
IlonaAlbertos 10.01.2011 12:56
Wzorowałam się na przepisie Rosika. Zrobiłam nieco inaczej biszkopt( wg sprawdzonego przepis) i do śmietany dodałam żelatynę tak, żeby dłużej się trzymała :)
Iwusia 09.01.2011 22:01
ale pyszne ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak