Sposób przygotowania

Do tego deseru wykorzystujemy białą część skórki z arbuza.
Skórkę z arbuza obrać z zielonej części, tak, żeby została tylko biała.Pokroić ją na dowolne kawałki o wielkości mniej więcej 2 na 3 cm. Zalać wodą, wcisnąć sok z jednej cytryny lub limonki i zostawić na godzinę w chłodnym miejscu.Wodę zagotować. Wsypać do odpowiedniego naczynia cukier, rozprowadzić wrzącą wodą. Wsypać odcedzony arbuz,kawałek kory cynamonowej i wanilii albo cukier z prawdziwą wanilią. zamieszać.Gotować ok 1, 5 godziny, od czasu do czasu mieszać.Wyjąć, dodać sok z cytryny lub limonki, cynamon i wanilię, wystudzić. Następnie gotować jeszcze pół godziny. Wystudzić, można przechowywać w lodówce w słoiku. Podawać do deserów.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Tego nie znałam - poczekam az się arbuz pokarze
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    Zapamiętam i wykorzystam w sezonie arbuzowym :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    świetny pomysł,warty uwagi.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    fajny przepis,musze w lecie wypróbować :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !