Sposób przygotowania

Jesień to moim zdaniem najpiękniejsza pora roku. A jeśli nawet uważacie odwrotnie to jest ona najbardziej plastyczną i „ciepłą” (oczywiście kolorystycznie) porą roku. Lubię ją nie tylko dla tego, że kocham kolory ziemi, ale dlatego bo mnie inspiruje i zachęca do eksperymentowania. Mnóstwo warzyw, kasztany, a na wieczór ciepła czekolada z chilli przy kominku…
W listopadzie póki nie jest jeszcze mroźno najlepiej udać się do lasu. Ale nie na spacer.. Na prawdziwą leśną ucztę. Uwierzcie mi. To lepsze niż piknik latem. A na sam koniec rozpalić gdzieś na uboczu ognisku i spróbować zupy serowej z chleba z grzankami i znanym ze swych właściwości rozgrzewających majerankiem.

Zabieramy ze sobą mały metalowy kociołek i jak prawdziwi, zmęczony pracą leśniczy przyrządzamy ucztę nad ogniem. Z dala od zgiełku. Nie jedliście nigdy w plenerze, prawda? Czas to zmienić. Zwłaszcza jeszcze ciepłą jesienią.

Oczywiście warto przygotować zupę wcześniej w domu i zapakować ją do torby. Podawana z talerza-chleba smakuje niebiańsko Jednak jeśli jesteście miłośnikiem swoich 4 ścian i z trudem opuszczacie kuchnię, oto instrukcja na danie godne jesiennego zmarzlucha.

Do gotującego się wywaru warzywnego dodajemy starty na tarce ementaler i 4 topione serki również rodzaju „ementaler”. Miksujemy zupę. Dodajemy „zagęstnik” ja to tak nazywam. Śmietana kwaśna (około 5 dużych łyżek) z 10 łyżkami mąki. Śmietanę z mąką blenderujemy, następnie dodajemy z 3 chochle zupy i znów miksujemy. Dopiero ciepłą miksturę wlewamy do zupy. Tak unikniemy nie chcianego zważenia się. Doprowadzamy do zagotowania, doprawiamy ciepłymi przyprawami (tzn. ostre i z charakterem) pieprzem, kminkiem i gałką. Zupę posypujemy grzankami przesmażonymi na maśle z majerankiem. Smacznego.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Magda60

    pycha
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Wojtek8

    pyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    polly66

    Mm uwielbiam serowe zupy ale najbardziej z mieszanych serów
  • 0
    original
    Opublikowano

    Martysia

    O to coś dla mnie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    stokrotka

    lubię takie zupki!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kanu83

    Apetyczna
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Bart

    na jesienne wieczory jak znalazł...
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    całkiem ciekawa ta zupa :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    annagebalska

    ciekawa
  • 0
    original
    Opublikowano

    bami

    Zupy serowej jeszcze nigdy nie przyrządzałam :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    treonina

    bardzo dobra

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !