Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany łosoś z warzywami, DS XIX odc. 8
Jaka jest ulubiona ryba Michela Morana? Łosoś! Zwłaszcza gdy jest przyrządzony na grillu i podany z kolorowymi, pieczonymi warzywami: papryką, cukinią i bakłażanem. Całość uzupełnia bagietka z zapieczonym żółtym serem i ząbkami marynowanego czosnku.
Na sam koniec, grillowanego łososia polewamy jeszcze sosem beszamelowym i... VOILA! Przepyszne danie jest gotowe.
Opis przygotowania
Papryki kroimy na ćwiartki i wyjmujemy gniazda. Cukinię kroimy pod kątem na plasterki o grubości 1 cm. Bakłażana kroimy na plasterki. Na blachę wykładamy wszystkie pokrojone warzywa, skrapiamy oliwą oraz posypujemy estragonem Prymat. Doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa wkładamy do piekarnika na 15-20 minut, temperatura pieczenia 200 stopni.
Bagietkę kroimy na kanapki i układamy na nich plastry sera. Na wierzchu kładziemy czosnek marynowany PRYMAT. Posypujemy odrobiną soli.
Pieczemy w piekarniku ok 10 minut w temperaturze 200 stopni, funkcja pieczenia góra-dół.
Grill rozgrzewamy na średnią temperaturę. Filety z łososia doprawiamy solą z dwóch stron. Dodajemy kilka kropel oliwy i smarujemy pędzlem. Rybę smażymy skórą do dołu, odwracamy na drugą stronę po około 12 minutach.
Do rondelka wrzucamy masło w proporcji 1:1 z mąką. Mieszamy, wlewamy zimne mleko i mieszamy rózgą. Doprawiamy całość pieprzem białym mielonym PRYMAT, gałką muszkatołową oraz solą.
Na talerzu układamy upieczone warzywa, następnie łososia i polewamy sosem. Do tego podajemy grzankę.