Sposób przygotowania

Zebrać świeże płatki z rozwiniętych płatków róży (nie przekwitnięte). Najlepiej zrobić to w dniu gdy nie pada deszcz, i mocno nie świeci słońce. Płatki sparzyć wrzącą wodą by pozbawić ich goryczki, dokładnie odsączyć na sitku i dodatkowo odcisnąć ręką wodę. Posiekać, przełożyć do naczynia lekko polać kwaskiem cytrynowym rozpuszczonym w niewielkiej ilości wody, by odzyskały kolor. Utrzeć z cukrem pałką do ucierania ciasta długo- do uzyskania gładkiej masy. Przełożyć do wyparzonych nie gorących słoiczków. Konfitura ta ma wspaniały aromat polecam.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    bardzo ciekawe połączenie składników
  • 3
    original
    Opublikowano

    dianix

    nigdy nie robilam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !