Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wino z płatków róży

5.0
(25)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płatki z dzikiej róży
woda 3 litry
cukier 1,30 kg
Kwas cytrynowy Prymat 1/4 łyżeczki
drożdże winiarskie
potrzebne akcesoria kuchenne 5l (gąsior na wino)

Przepis i sposób przygotowania na: Wino z płatków róży

- Do baniaczka 5 l wpychamy płatków róży dzikiej (z płatków obrywamy te białe końcówki). Płatków należy dodać jak najwięcej. Nie trzeba ich ubijać, ale dobrze utrząsnąć i wepchać w miarę możliwości jak najwięcej do gąsiora.


- Zagotować 3 litry wody i w nich rozpuścić cukru 1,3 kg. Dodać 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego. OSTUDZIĆ


- Po ostudzeniu wlać roztwór do balona z płatkami.
- Dodać drożdże;

UWAGA! płatki po godzinie będą się mocno unosić wypychane przez szalejące drożdże, dlatego nie należy uzupełniać wody do końca... (wystarczy, gdy zawartość po rozmieszaniu jest na wysokości 3 balona 5l).


- Mieszać często, aby płatki jak najwięcej kąpały się syropie nie dopuścić do sytuacji, aby namoknięte płatki zrobiły korek nad cieczą.Wtedy szybko wyjąć korek i czymkolwiek przebić korek ze zbitych płatków (bo będziemy zbierać winko z sufitu).


- Po upływie 14 dni odcedzić płatki róży (nie płukać balona) zlać całą zawartość przez gęste sitko do garnka, płatki wycisnąć i wyrzucić.


- Do cieczy dodać około 0,3-0,4 kg cukru rozmieszać,
ciecz z powrotem do tego samego balona. Będzie tam około 3,8 l cieczy.

Po roku czasu winko jest pyszne:)

Na zdjęciu mieszanina po 12 godzinach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maksete 24.06.2020 18:46
zrobiłam wszystko wg przepisu, winko się robi już tydzień ale nie wiem dlaczego przez rurkę powietrze jest wciągane, a nie wypychane z baniaka. Inne moje winka wypychały powietrze od środka. Czy to normalne ? czy coś nie tak
Doradca Smaku 26.06.2020 11:55
To zjawisko może występować z powodu różnicy ciśnień spowodowanej różnicą temperatury. na przykład w pomieszczeniu, gdzie stoi balon zmienia się temperatura (dzień/noc) lub np. wietrzenie. Wówczas zdarza się, że powietrze zamiast wydobywać się na zewnątrz jest zaciągane do balonu.
Stenka 27.08.2013 07:48
chętnie bym sie takiego napiła
misia53 14.06.2013 11:55
uwielbiam zapach róży i przetwory z niej
adagio 12.06.2013 20:47
kiedy przestaje pracować to porostu widać nie schodzi "bąbelek powietrza" w rurce odpowietrzającej... przechowywać jak kto woli w zakorkowanym gąsiorze czy butelkach
adagio 12.06.2013 20:43
drożdże same takie kupione w sklepiku i dodane wedle podanych proporcji na opakowaniu a co do płatków tak jak napisałam na maksa do 5 litrowego baniaka nie napełniając szyjki balona ... to bardzo prosty przepis każdy sobie poradzi ... gotowe winko jest intensywnie różowy do czerwonego
Rafał10 11.06.2013 21:55
Przepis jest dość dobrze opisany :) Dodawałeś same drożdże czy robiłeś matkę?
Ewa104 11.06.2013 20:10
Brak proporcji drożdży czy płatków róży.Poza tym czy zlewasz to wino do butelek czy przez rok trzymasz w butli? A jeśli zlewasz to orientacyjnie po jakim czasie to wino przestało pracować.Pytam,bo jeśli ktoś nigdy nie robił wina to bez takich informacji go nie zrobi a przepis jest po to,by móc z niego skorzystać.Czy masz może zdjęcie gotowego wina?
Olga_SK 11.06.2013 13:18
podoba mi się to :D
aisoglam 11.06.2013 13:07
Ooo! Bombowe winko :)
reniatka 11.06.2013 11:27
wow fajne takie domowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak